Czasem żałuję, że nie nazwalam bloga „owies my love” czy coś takiego, bo przepisów z udziałem płatków owsianych dodaję najwięcej i to one są tutaj najbardziej popularne: placki bananowe, owsiane pancakes, chlebek bananowy czy ciastka z żurawiną to kilka przykładów. Dziś dodaję kolejną propozycje, tym razem prosty i pyszny sposób na pieczoną owsiankę z owocami, który najlepiej sprawdza się w czerwcu, bo mamy truskawki i czereśnie 🙂
przejdź prosto do przepisuDzisiejsze danie to taka hybryda zwykłej owsianki z ciastem: wciąż są to przede wszystkim płatki z mlekiem, ale dzięki dodatkowi jajek, konsystencją jest bardziej zbita. Jednak dla mnie najfajniejsze jest to, że mogę dodać dużo owoców, a całość się zapieka, czyli nie muszę stać nad garnkiem. Bo wszystko, wyjęte z piekarnia, staje się od razu smaczniejsze!
Z owoców dodałam to, co akurat miałam pod ręką: truskawki i czereśnie, ale też brzoskwinię i kilka (dosłownie) borówek. Ale mogą to być jabłka, śliwki na jesień. Banany, mrożone owoce zimą, a wiosną i latem, wszystko co wpadnie w ręce 😀 Oprócz tego można dodać masła orzechowego, czekolady, orzechów.
Na koniec polałam jeszcze trochę mlekiem na pół ze śmietanką. Tak żeby było bardziej mokro. Inne opcje to mleko kokosowe lub jogurt naturalny.
- 2 szklanki płatków owsianych (zwykłe; certyfikowanych bezglutenowych, jeśli danie ma być bezglutenowe)
- 1¾ szklanki mleka (może być częściowo zastąpione śmietanką)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru (lub miodu, syropu klonowego, więcej jak wolicie bardziej słodkie)
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- owoce: mała brzoskwinia, garść truskawek, garść czereśni
- opcjonalnie: wiórki kokosowe, orzechy
- do podania: więcej mleka, śmietanki lub jogurt naturalny
- Naczynie wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180C.
- Jajka wymieszać z płynem, ekstraktem, solą i cukrem i dodać płatki.
- Owoce opłukać, obrać, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Część dodać do masy i ponownie ją zamieszać. Można też dodać orzechów lub wiórków kokosowych.
- Wlać do naczynia. Na górze ułożyć pozostałe owoce i ew. orzechy.
- Piec przez około 30-40 minut, aż góra będzie przypieczona.
- Podawać z mlekiem lub jogurtem oraz świeżymi owocami (opcjonalnie).
Przepyszna 😍
Uwielbiam takie owsianki! Ja ubijam jajka i dodaje odrobinę proszku do pieczenia oraz orzechów. Nic nie przebija takiej owsianki o poranku 😀
czyli białka ubijasz osobno? ekstra, będę musiała spróbować! dzięki Dorota 🙂
tak, białka osobno, a żółtka wrzucam luzem do sypkich.
Fantastyczne i zdrowe śniadanie:) kolejny przepis z Twojego bloga, który trafia w mój gust:)
dzięki Aguś! miło słuszeć ????