Maj i w głowie ciągle barabara, znaczy rabarabara, znaczy rabarbar. Czy mogę zacząć od takiego suchara? Wybaczcie, ale jest wcześnie i mój mózg jeszcze słabo działa, ale mam wrażenie, że ja, rabarbar i truskawki stanowimy taki wiosenny trójkącik, bo ciągle tylko o nich myślę i w kółko robię albo dżem, albo kisiel (o którym więcej już niedługo, bo jest boooski), albo galetty, albo właśnie crumble z rabarbarem i truskawkami. Robi się prosto, nadaje się zarówno na deser jak i na śniadanie. Więc proszę, częstujcie się!
przejdź prosto do przepisu
Składniki są proste jak drut, żadnych skomplikowanych dodatków, prawie wszytko widać poniżej, poza tym trochę masła, nie za dużo cukru, trochę mąki ziemniaczanej i voila, gotowe. Jako dodatki może posłużyć jogurt, ale też lody, mascarpone czy śmietana!

Do owoców można dodać też skórkę z cytryny lub pomarańczy, trochę cynamonu, kardamony lub szafranu. Ja postawiłam na prostotę i dodałam jedynie trochę wanilii.



- szklanka płatków owsianych (najlepiej zwykłych) 110 g
- pół szklanki całych migdałów (ok 70 g)
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 300 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 duża łyżeczka mąki ziemniaczanej
- trochę wanilii (nasionka z 1 laski lub trochę aromatu)
- do podania jogurt, lody lub śmietana
- Rabarbar i truskawki pokroić, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną i przełożyć do naczynia.
- Przygotować kruszonkę: płatki zmielić z cukrem i solą. Dodać migdały i mielić, aż będą dość dobrze zmielone. Dodać pokrojone masło i mielić, aż kruszonka zacznie się trochę kleić. Można to też zrobić ręcznie. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
- Ułożyć na owocach, trochę docisnąć i piec w 190-200C przez ok. 30 minut, albo aż kruszonka będzie ładnie przypieczona.
- Podawać z jogurtem naturalnym, lodami albo śmietaną.
Garnki na indukcję z grubym dnem – dlaczego są tak ważne?
Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?
Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?







Zrobiłam i zaraz nie było! Takie pyszne!!!
Zrobiłam na podwieczorek. Pięknie pachniało i super smakowało