ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
bezglutenowe, ciastka, na słodko, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

12 komentarzy

Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są bez cukru, za to z odrobiną miodu, bez mąki oraz zawierają dużą ilość błonnika za sprawą płatów owsianych i kokosa. No i zawierają warzywo. Więc od biedy można je jeść nawet na obiad ????

Przejdź prosto do przepisu

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

I są uzależniające… ale skoro marchewka, pomarańcz, cynamon i kokos* znajdują się w jednym ciastku, nie  może być inaczej. Do tego wykonanie jest super proste i pysznie smakują nawet na ciepło.

*Kokos jest mało wyczuwalny, ale można zwiększyć jego ilość !

ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą

A na koniec: dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
  • najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
  • oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.

Do poczytania więcej tutaj, a tutaj porównanie wartości odżywczych mąki pszennej razowej z płatkami owsianymi.

A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?

W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.

ciastka-marchewkowe06

5.0 from 1 reviews
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
 
na 10 średnich ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka płatków owsianych zwykłych (110 g) z czego połowa odrobinę podmielona*
  • 1 marchewka (100 g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego (30 g) albo masła
  • 1 duża łyżka miodu (25 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • trochę soku z pomarańczy (30 ml)
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 170C.
  2. Olej przełożyć do naczynka i wstawić na chwilę do piekarnika w celu rozpuszczenia. Jeśli miód jest bardzo twardy, można go rozpuścić z olejem.
  3. W misce rozbełtać jajko. Dodać startą marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy i miód, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, sok i wymieszać.
  4. Dodać płatki, kokosa, połamane orzechy i dokładnie wymieszać.
  5. Z 2 łyżek masy uformować kulki (dobrze docisnąć), rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby nie chciały się formować- chwilę odczekać, a gdyby było bardzo suche, dodać więcej soku z pomarańczy. Piec przez ok. 20-25 minut w 170C, aż do przyrumienienia.
  6. Po wyjęciu z piekarnika trochę ostudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą z pomarańczą lub lukrem pomarańczowym.
  7. Przechowywać szczelnie zamknięte, najlepsze są pierwszego dnia.
Uwagi
*Można użyć płatki górskie; nie trzeba wtedy części mielić.
Można też dodać imbiru, żurawiny, rodzynek czy drobno pokrojone jabłko.
 

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

12 komentarzy

  1. Właśnie zrobiłam. Są przepyszne. Połączenie pomarańczy i kokosa na prawdę świetne. Dzięki. Będę robić 😊

  2. A mi wyszły chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Fantastyczne!! Dodałam cała szklankę płatków błyskawicznych,skorke z całej startej pomarańczy i wycisniety z niej cały sok. Piekłam na najwyższej półce piekarnika. Są to najlepsze ciastka owsiane jakie jadłam. Polecam!!!

  3. Świetny przepis 🙂 a ciastka wyglądają wspaniale 🙂

  4. A jaka kalorycznosc w 1 ciastku

    • Ania | zielonysrodek.pl

      tego nie sprawdzałam, ale jest wiele kalkulatorów w sieci, które pomogą obliczyć;)

  5. PinchOfKitchen

    Wygląda cudownie!

  6. Moje Bistro

    Wyglądają super smacznie. W życiu bym nie pomyślała, że takie zdrowe 🙂

  7. Kraina Sosny

    Koniecznie je zrobię 😀

  8. amanda-butikzprzepisami

    Pyszne i zdrowe! 🙂 Chętnie bym pochrupała … 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      z pierwszym się zgodzę 😉 niestety (albo i stety) chrupiące nie są, więc chrupać może być ciężko!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):