Drogi czytelniku! Na wstępie chciałabym Tobie podziękować, za to, że ze mną jesteś! Chyba za rzadko to mówię, albo nawet […]
na słono
chrupiąca sałatka z kurczakiem, makaronem i sosem z orzeszków ziemnych
2 komentarzeLato jest od tego, by jeść sałatki! Zgadzacie się? Z jednej strony sprzyja temperatura (przynajmniej z założenia), a z drugiej […]
tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado z dużą ilością mięty i pietruszki
4 komentarzeZrobiłam niedawno inwentaryzację w szafkach, bo już totalnie nie wiedziałam, co mam i w jakich ilościach i trochę się przeraziłam: […]
pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą w aromatycznym sosie pomidorowym
8 komentarzyNa pewno macie takie dni, że nie chce się wam gotować, myśleć o tym co ugotować, a tym bardziej iść […]
frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską
2 komentarzeTo już oficjalne: sezon na szparagi (tutaj w Nicei) dobiegł końca ???? Zbyt szybko! Nie byłam na to przygotowana, chciałam się […]
sałatka ze szparagami, truskawkami i młodymi ziemniakami
3 komentarzeNie sądzicie, że sezon szparagowy jest zdecydowanie za krótki? Wczoraj widziałam w sklepie szparagi z Peru i sobie uzmysłowiłam, że […]
potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
2 komentarzeNiby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie […]
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
2 komentarzeRisotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. […]
rosół tajski z wołowiny z warzywami i makaronem
3 komentarzePlan był taki, żeby raz na jakiś czas dodawać przepisy inspirowane Tajlandią, a mijały kolejne tygodnie i ciągle nic się nie pojawiało. […]
dorsz po marokańsku z oliwkami, pomidorkami i ziemniakami
1 komentarzSłyszałam, że do Polski znienacka przybyło lato, niezły psikus na prima aprilis. Współczuję. Z tej okazji chciałam się podzielić szybkim, […]
risotto carbonara, czyli o miłości do dwóch dań na jednym talerzu
2 komentarzeCzy są tu jacyś miłośnicy carbonary? A co się stanie, jeśli połączymy ją z innym fantastycznym włoskim wynalazkiem- risotto? Otrzymamy […]
czarny ryż, soczewica i pieczone warzywa z sosem z orzeszków ziemnych
0 komentarzyJestem ogromną fanką pieczonych warzyw. Ty też? Zresztą, najchętniej piekłabym wszystko, choć i tak robię to już bardzo często: warzywa […]
sałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą- super na trawienie
0 komentarzySałatka z kopru włoskiego (fenkułu) z pomarańczą musi być jedną z najprostszych sałatek, jaką kiedykolwiek zrobiłam! Poza tytułowymi składnikami zawiera […]
zupa czerwone curry z krewetkami i tagliatelle z cukinii
4 komentarzeSkoro już jesteśmy w temacie ekspresowych zup (ostatni wpis to domowa zupka „chińska”), a takie dania zimą lubimy najbardziej, chciałabym […]
domowa zupka chińska z kurczakiem i warzywami
5 komentarzyKto nie lubi zupek chińskich? Dobra, ja nie lubię, ale nawet mi smakują, kiedy je od kogoś podjadam, zresztą wszystko z […]