ciasto tarte tatin z figami i pistacjami

 

Tarte tatin to słynne, francuskie ciasto, do którego tradycyjnie używa się jabłek i piecze do góry nogami, po wcześniejszym skameralizowaniu owoców w cukrze i maśle. Brzmi niebiańsko, prawda?

A co się stanie jak jabłka zastąpimy pysznymi, dojrzałymi, czerwonymi figami?

Przejdź prosto do przepisu

ciasto z figami

Legenda głosi, że ciasto powstało przez przypadek, w celu uratowania przepieczonych jabłek na tradycyjny jabłecznik: Stephanie Tatin (jedna z właścicielek Hotelu Tatin) ułożyła kawałek ciasta na patelnii i całość zapiekła w piekarniku. Po odwróceniu okazało się, że powstała wspaniała tarta, która podbiła serca wszystkich gości i szybko stała się specjalnością hotelu.

ciasto z figami

ciasto z figami

Tarte tatin jest pyszne z jabłkami, ale uważam, że warto poeksperymentować z innymi, sezonowymi owocami.

Ja wykorzystałam figi, a ponieważ były bardzo dojrzałe i słodkie, cukier zredukowałam do minimum: użyłam 1 łyżkę miodu. Dodałam też pistacji, żeby było smaczniej i bardziej kolorowo.

ciasto z figami

Ciasto można jeść na zimno, jak i na ciepło, ewentualnie z gałką lodów waniliowych. I ostrzegam: znika szybciej, niż się pojawiło na stole.

ciasto z figami

ciasto tarte tatin z figami i pistacjami
 
na formę do tarty o średnicy 24cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 15-20 fig (słodkich i dojrzałych)
  • 1 łyżka miodu (albo cukru)*
  • 50g masła
  • garść pistacji + kilka do dekoracji
  • kawałek ciasta francuskiego
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzać do 200C.
  2. Z ciasta francuskiego wyciąć koło o średnicy większej o 1cm od formy.
  3. Do formy dodać masło, wstawić do piekarnika. Kiedy masło się rozpuści, dodać pistacje, zamieszać i trzymać ok. 5 minut, aż masło zacznie się złocić.
  4. Dodać miód, zamieszać, ułożyć połówki fig odciętą częścią do dołu, docisnąć i włożyć do piekarnika na kolejne 10 min. Wyciągnąć i poczekać kilka minut, aż figi przestaną bulgotać. Na tym etapie mamy bardzo dużo soku.
  5. Na wierzchu ułożyć ciasto, dobrze dociskając, szczególnie na brzegach i ponacinać w kilku miejscach, żeby para miała jak uciec. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 15 minut*, aż ciasto będzie przypieczone.
  6. Odczekać, aż ciasto odrobinę ostygnie, nożem przejechać dookoła brzegu, odcinając ciasto od formy i przy pomocy talerza odwrócić na drugą stronę.
  7. Może się zdarzyć, że część owoców przyklei się do formy. Wystarczy je oderwać i ułożyć z powrotem na cieście.
  8. Posypać posiekanymi pistacjami i podawać na ciepło lub zimno, ewentualnie z dodatkiem lodów lub śmietany.
Uwagi
*Można zwiększyć ilość miodu (cukru) jeśli lubimy bardzo słodkie desery, albo figi nie są zbyt słodkie.
*Czas pieczenie ciasta może się różnić w zależności od producenta, dlatego czas jest orientacyjny.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):