chili sin carne z ciecierzycą i bakłażanem

chili sin carne z ciecierzycą i bakłażanem

Idea chili con carne zawsze do mnie przemawiała, jednak jeden mały szczegół powodował, że nie byłam jego wielką fanką: nie lubię mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Dlatego nie lubię też bolognese. Całe szczęście wpadłam na pomysł, żeby zrobić jego (równie słynną) wersję bezmięsną, chili sin carne. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i danie smakowało nawet tym, co najbardziej lubią zjeść na obiad steka.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_4933

Zamiast mięsa dodałam ciecierzycy (cieciorki), która w połączeniu z fasolą i ryżem stanowi źródło pełnowartościowego białka (zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy). Jest pyszna i pożywna, a więcej o jej zaletach pisałam przy okazji pieczonej ciecierzycy.

DSC_4940

Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże, wcześniej upieczone pomidory. I tak jest zdecydowanie najprościej (przynajmniej w przypadku użycia pomidorów podłużnych, które są dość małe): 1, nie trzeba obierać surowych pomidorów, 2, nie trzeba za długo niczego mieszać. Inne sposoby opisałam w uwagach pod przepisem. A jak naprawdę zależy ci na czasie, użyj warzyw z puszki.

DSC_4958

Danie podałam z ryżem nie tylko ze względu na pełnowartościowe białko. Chili sin carne tak smakuje zdecydowanie najlepiej. Szczególnie gdy dodamy jeszcze kwaśnej śmietany, awokado i posypiemy kolendrą i drobno pokrojoną ostrą papryczką. PRZE-PYSZ-NE.

DSC_4992

chili sin carne z cieciorką, fasolką i bakłażanem
 
4 duże porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,2 kg pomidorów najlepiej podłużnych (lub 2 puszki- 800g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki ciecierzycy (1,5 szklanki ugotowanej)
  • ⅓ szklanki fasoli (1 szklanka ugotowanej)
  • 1 mały bakłażan
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1-2 papryczki chili*
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry (nasion)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka soli + więcej do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • podawać z ryżem, kwaśną śmietaną, awokado, kolendrą i drobno pokrojoną papryczką chilli
Sposób
  1. Fasolę i ciecierzycę moczyć przez co najmniej 7 godzin, a najlepiej przez noc. Następnie opłukać i gotować do miękkości na małym ogniu, ok. 30-40 min. Można dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej, żeby przyśpieszyć proces. Najlepiej robić to w 2 osobnych garnkach.
  2. Pomidory, jeśli świeże, przekroić na pół i piec w 190C przez ok. godziny. Następnie obrać ze skóry i zmielić. Dopełnić wodą lub bulionem, żeby uzyskać 1 l płynu.**
  3. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Papryki opłukać, wykroić pestki i pokroić. Papryczkę chili drobniej.
  4. Bakłażana opłukać i pokroić na 1,5 centymetrową kostkę.
  5. Rozgrzać garnek (lub patelnię) dodać tłuszcz oraz bakłażana i smażyć go, aż zmięknie i się przyrumieni. Przełożyć do miski i posolić.
  6. Dodać więcej tłuszczu, cebulę, czosnek i smażyć na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać przyprawy, papryki, zwiększyć ogień i często mieszając smażyć, aż warzywa się przyrumienią. Dodać pomidory, fasolę, ciecierzycę, bakłażana oraz sól i dusić na małym ogniu ok. pół godziny do godziny, aż danie uzyska preferowaną konsystencję i wszystkie warzywa będą miękkie. W międzyczasie dosolić do smaku.
  7. Danie najlepiej smakuje następnego dnia. Podawać najlepiej z wszystkimi dodatkami, a obowiązkowo z ryżem i kwaśną śmietaną.
Uwagi
*W zależności od ich mocy i preferencji. Wg uznania.
**Opcjonalnie pomidory można sparzyć, obrać i poddusić w garnku, aż staną się miękkie i trochę odparują i wtedy zmielić. Lub po prostu dodać surowe, obrane i drobno pokrojone (lub zmielone) do reszty warzyw i wszystko dłużej dusić.


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):