curry z krewetkami, kalafiorem, pomidorami i mlekiem kokosowym
bezglutenowe, dania główne, jednogarnkowe, na słono, przepis

curry z krewetkami, kalafiorem, pomidorami i mlekiem kokosowym

3 komentarze

Nie przepadasz za kalafiorem? Dobrze się składa, ja też nie 🙂 Ale….. w curry z krewetkami za sprawą kilku przypraw, pomidorów i mleczka kokosowego zmienia się nie do poznania. Nie mogłam uwierzyć, że jadłam na obiad kalafiora i tak bardzo mi smakował!

Przejdź prosto do przepisu

7417

A wszystko zaczęło się od tego, że ostatnio, gdzie nie spojrzałam, znajdowałam kalafiora w indyjskich przyprawach. Między innymi na Jadłonomii czy na Chili Czosnek i Oliwa i nabrałam na niego wielkiej ochoty. Dlatego bardzo dziękuję za inspiracje, sama pewnie szybko bym się nie skusiła na to połączenie. A było warto!

DSC_7352

W curry z krewetkami nie mogło zabraknąć imbiru, kurkumy, kminu rzymskiego i kolendry, które nie tylko wzbogacają smak, ale również pomagają trawić kalafiora! Czyli 2 korzyści w jednym.

DSC_7363

A dlaczego warto jeść kalafiora?

Kalafior, obok innych warzyw kapustowatych, jest najlepszym źródłem sulforafanu, który chroni przed wolnymi rodnikami, aktywuje enzymy detoksykacji, pomaga zapobiegać nowotworom, a także pomaga w ich leczeniu. Zawierają całą masę antyoksydantów, wspieranych przez witaminy A i C oraz beta karoten. Do tego mnóstwo minerałów: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, a nawet fluoru, potrzebnych nam, by wszystkie procesy zachodziły w naszym organizmie prawidłowo. Źródło.

A tutaj kilka ciekawostek na temat sulforafanu, jego wytwarzania w warzywie (które dzieje się dopiero podczas krojenia, żucia) i sposobów na gotowanie warzyw kapustowatych, które nie niszczą wspomnianej substancji.

curry z krewetkami, kalafiorem, pomidorami i mlekiem kokosowym

curry z krewetkami, kalafiorem, pomidorami i mlekiem kokosowym
 
na 2 porcje (sosu wychodzi dość dużo, więc żeby zrobić więcej porcji wystarczy zwiększyć ilość krewetek, kalafiora lub podać więcej dodatków)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200-300g dużych, surowych krewetek
  • ½ łyżki sosu sojowego
  • 1 nieduży kalafior
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów (400g)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki imbiru świeżego, startego
  • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sos sojowy lub sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili -ilość wg uznania (w zależności od ostrości i preferencji)
  • sok z limonki, szczypta mielonej gorczycy*
  • masło klarowane (lub inny tłuszcz do smażenia)
  • świeża kolendra do podania
  • ryż lub makaron ryżowy do podania
Przygotowanie
  1. Krewetki rozmrozić i ewentualnie obrać. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i ½ łyżki sosu sojowego. Wymieszać.
  2. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
  3. Rozgrzać patelnię, dodać 1-2 łyżki masła klarowanego i podsmażyć krewetki. Przełożyć do miski. Do pozostałego masła dodać imbir, przyprawy i chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać więcej masła. Dodać kalafiora, dużą szczyptę soli, pół szklanki wody i gotować pod przykryciem kilka minut, aż kalafior zmięknie. Najlepszy będzie al dente lub twardszy.
  4. Na drugiej patelni lub w garnku na odrobinie tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę, papryczkę chili (bez pestek) i posiekany ząbek czosnku. Zeszklić, dodać zmielone pomidory, szczyptę soli i gotować kilka minut, często mieszając, aż pomidory trochę zgęstnieją.
  5. Do kalafiora dodać krewetki, pomidory i mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu kilka minut. Dosolić do smaku lub dodać odrobinę sosu sojowego i odrobinę soku z limonki oraz szczyptę gorczycy.
  6. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem, posypane świeżą kolendrą.
Uwagi
Zalewając makaron ryżowy warto dodać odrobinę soli lub sosu sojowego.
*Gorczyca aktywuje produkcję sulforafanu w kalafiorze. Czytaj więcej powyżej.
Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. amanda-butikzprzepisami

    Fajny miałaś obiad 🙂 Ciekawe połączenie kalafiora z krewetkami 🙂

  2. Moje Bistro

    Moje smaki!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):