nocna owsianka z mlekiem kokosowym, malinami i żurawiną

nocna owsianka z mlekiem kokosowym, malinami i żurawiną

Uwaga, bo to będzie przepis na najprostsze śniadanie na świecie! Trudno to nawet nazwać przepisem, może powinnam użyć słowa wskazówki. Do jego przygotowania wystarczy parę minut i zaledwie kilka składników, a wynikiem będzie nocna owsianka, która w internecie robi furorę już długo, ale ja raczę się nią dopiero od niedawna.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_7264nocna owsianka z mlekiem kokosowym, malinami i żurawiną

Nocna owsianka – ciężko o prostsze śniadanie.

A co to znaczy nocna owsianka? Są to po prostu płatki (zwyczajne) zalane mlekiem (dowolnym) i trzymane przez noc w lodówce. Więc jak jeszcze nie próbowałaś/eś polecam! Ja jestem nią wręcz zachwycona.

Mleko użyłam kokosowe, a z dodatków maliny i żurawinę, bo kto nie lubi różowego? 💕 Następnego dnia dodałam jeszcze więcej malin, żurawiny, płatków migdałowych i marakui.

DSC_7268

A czy wiesz, jakie marakuje wybierać? Te najbardziej pomarszczone, gdyż są najbardziej dojrzałe i będą bardziej słodkie. Te gładkie mogą być bardziej kwaśne niż cytryna! 🍋

DSC_7222

Przepis jest orientacyjny, ja nigdy dokładnie nie odmierzam składników. Czasem wyjdzie bardziej gęste, czasem mniej i zawsze można dodać więcej mleka rano.

Mleko używam kokosowe domowe z tego przepisu.

5.0 from 1 reviews
nocna owsianka z mlekiem kokosowym, malinami i żurawiną
 
na 1 porcję
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ok. 0,6 szklanki płatków owsianych (zwyczajnych)
  • ok. 0,7 szklanki mleka kokosowego (lub dowolnego)*
  • duża garść malin (użyłam mrożone)
  • garść żurawiny
  • łyżka nasion chia (lub siemienia lnianego)
  • 1-2 łyżeczki miodu (lub syropu klonowego)
  • dodatkowo: maliny, żurawina, marakuja i migdały
Przygotowanie
  1. Do naczynia wsypać płatki, żurawinę, maliny oraz nasiona chia. Zalać mlekiem, miodem i zamieszać. Płatki owsiane pęcznieją i należy zostawić trochę miejsca w naczyniu (ze 2 cm). Na noc zostawić na blacie (jeśli nie jest za ciepło) lub wstawić do lodówki. Następnego dnia dodać więcej malin, żurawiny i ew. migdałów.
  2. Jak owsianka ma być różowa, wystarczy część malin przed dodaniem rozgnieść z miodem.
Uwagi
*Jak jest gęste i mocno kokosowe, można rozrobić wodą.
Jeżeli ma to być owsianka na wynos, najlepiej użyć słoik, ponieważ można go porządnie dokręcić.


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

10 Odpowiedzi

  1. Ja wogole nie gotuje i nie daje do mikrofalówki zalewamy mlekiem tak żeby były przykryte płatki i nie daje do lodówki bo nic nie lubię zimnego z lodówki natomiast rano dolewam gorące mleko zawsze robię na jeden posiłek i nic się nie psuje (nasiona praze) najlepiej nasiona uprazyc więcej i do słoiczka

  2. Zgadza się ją taka owsianke jem już od dawna daje owoce różne z kompot u jakie mam to daje ale surowe daje rano drobnej pokrojone np.jabłko oraz dodaje utracone nasiona słonecznika dyni,rodzynki ana bogato to trochę czekolady jest to bardzo sytemu nawet nieraz na obiad nie mam ochoty👍

  3. A czy mogą być płatki górskie?

  4. Ola marchewkowa

    Na noc do lodówki? a nie można tego normalnie ugotować Aż szkoda tyle cudnych składników i do mikrofali? haha masakra Polecam owsiankę gotowaną na ogniu, rozgrzewa organizm i daje mnóstwo energii 🙂

  5. Moje Bistro

    Śniadanie mistrzów 🙂

  6. Kraina Sosny

    Kusząco 😀

  7. Muszę wypróbować 🙂 Robię sobie owsiankę co rano, na świeżo, takiej nocnej jeszcze nie robiłam. Narobiłaś mi apetytu na maliny 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):