owoce pod kruszonką owsiano-kokosową, czyli moje ulubione crumble

owoce pod kruszonką owsiano-kokosową, czyli moje ulubione crumble

Ostatnio jestem na etapie czyszczenia szafek oraz zamrażalnika, ponieważ jakiś czas temu okazało się, że opuszczamy Niceę😭 Część mnie trochę się cieszy, bo przeprowadzamy się do Paryża, jednak generalnie jest mi przykro, bo muszę opuścić najpiękniejsze w mojej ocenie miasto, położone między turkusowym morzem a wspaniałymi górami. Będę tęsknić, ale cieszę się, że miałam możliwość tutaj pomieszkać. Wracając do szafek: są zawalone kaszami, płatkami, orzechami, a w zamrażalniku mam po wielkim worku malin i wiśni. Sami widzicie, nie miałam wyjścia i musiałam zrobić crumble, czyli zapiekane owoce pod kruszonką, która w dzisiejszej wersji jest owsiano-kokosowa.

przejdź prosto do przepisu

Oprócz malin i wiśni dodałam jedną słodką brzoskwinie, a do kruszonki poza płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi trochę miodu, oleju kokosowego i migdałów. Do tego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, pozostaje jedynie czekać z pół godziny, aż całość się upiecze. A skąd wiadomo, że to już? W całym domu unosi się pyszny zapach pieczonych owoców i kruszonki.

Takie owoce pod kruszonką najbardziej lubię jeść na śniadanie z łyżką jogurtu. Ale z gałką lodów na deser też mogłoby być nieźle.

owoce pod kruszonką owsiano-kokosową. letnie owoce zapiekana. crumble

owoce pod kruszonką owsiano-kokosową, czyli moje ulubione crumble
 
na foremkę kwadratową 22x22cm lub okrągłą ok. 25cm, ale może być trochę mniejsza
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • owoce, np:
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka wiśni
  • 1 duża dojrzała brzoskwinia
  • 1 szklanka płatków owsianych (zwyczajnych)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • trochę soku z cytryny
  • garść migdałów całych i garść płatków migdałów (można pominąć)
  • opcjonalnie: trochę cukru do posypania owoców
Przygotowanie
  1. Owoce ułożyć w naczyniu. Można trochę posypać cukrem.
  2. Połowę płatków trochę zmielić. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Kruszonkę ułożyć na owocach, można delikatnie docisnąć. Piec w 180C przez około pół godziny, albo aż kruszonka będzie przypieczona.
  3. Podawać na zimno lub ciepło np. z dodatkiem jogurtu lub lodów.
 

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):