tarta z morelami, kozim serem i rukolą
na słono, przekąski, przepis, wegetariańskie

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

0 komentarzy

 

Morele są pyszne w wersji na słodko jak i na słono, a jeszcze smaczniejsze robią się po upieczeniu. A gdyby tak upiec je w towarzystwie sera koziego, a na koniec posypać rukolą? Wynikiem tych rozmyślań jest tarta z morelami, która jest wytrawna, a smakuje prawie jak deser!

Przejdź prosto do przepisu

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

Mam teorię a propos moreli: im mniejsze tym smaczniejsze. Duże morele (przynajmniej zazwyczaj) wg mnie nadają się ewentualnie na przetwory. Zapieczone i tak będą lepsze niż surowe, ale to te malutkie są najlepsze i najsłodsze. Więc gdy takie spotykam na bazarku, od razu biorę większy zapas.

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

Ciasto zrobiłam trochę nietypowe, w sposób który niejako zaprzecza teorii. Masło z wodą zapieka się w piekarniku, aż zacznie się złocić, następnie dodajemy mąkę (która się sparza) i ciasto wgniatamy w formę. Przepis znalazłam u mojego guru od lodów Davida Lebovitz’a, tutaj.

ciasto-kruche

Ciasto wychodzi delikatne, maślane. Jest idealne do robienia latem, kiedy jest za ciepło na tradycyjne kruche. Poza tym nie trzeba masła ucierać z mąką, chłodzić w lodówce, więc robi się je stosunkowo szybko. Ja użyłam mąki orkiszowej, przez co ciasto było naprawdę bardzo delikatne, ale dało radę. Ze zwykłej pszennej konsystencja wychodzi lepsza.

 tarta z morelami, kozim serem i rukolą

Tarta bez rukoli wygląda jak słodkie ciasto, ale wystarczy posypać zielonymi listkami i od razu wygląda bardziej wytrawnie. Swoją drogą tarta za sprawa moreli jest dość słodka, więc ma się trochę wrażenie jakby to był deser, jednak dla mnie to tylko dodatkowy bonus.

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

Przed krojeniem tartę należy dobrze schłodzić. Inaczej, szczególnie w upale, zaczyna trochę płynąć.

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

tarta z morelami, kozim serem i rukolą
 
tarta średnicy 23cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 180g mąki (niecałe 1,5 szklanki) -ja użyłam orkiszową, ale może być pszenna
  • 110 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 200g sera koziego (roladki)
  • 6 małych moreli
  • duża garść rukoli
Przygotowanie
  1. Przygotować ciasto: do żaroodpornej miski włożyć masło i wodę i piec w 220C przez ok 20 min, aż się lekko zezłoci. Wyjąć z piekarnika, dodać mąkę, cukier i sól i mieszać łyżką, aż powstanie jednolita masa. Wlepić w formę. Piec w 210C przez ok 20 min, aż ciasto się przyrumieni. W naczyniu ceramicznym potrwa to chwilę dłużej.
  2. Morele opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Ser pokroić na 0,5 cm plastry.
  3. Jajka rozbełtać i wymieszać ze śmietaną i parmezanem.
  4. Tartę wyłożyć serem, morelami i zalać śmietaną. Piec przez ok. 20 min w 180C.
  5. Przed krojeniem dobrze schłodzić (min. 4 godz.) w lodówce i posypać rukolą.

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):