zupa krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
bezglutenowe, na słono, przepis, wegetariańskie, zupy

krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem

3 komentarze

Zazwyczaj nie jem gorących kubków, jednak zdarzały się sytuacje, kiedy nie można było zjeść nic innego: np. na jachtach na środku jeziora, albo na spływie, gdy nie było w pobliżu żadnych sklepów czy barów. I wtedy taki kubek potrafił uratować życie, szczególnie gdy wcześniej wypiło się kilka piw. W ten oto sposób, chcąc nie chcąc, stałam się ich koneserem i miałam nawet swoje ulubione smaki: z zieloną cebulką i serową. Oba smakowały praktycznie tak samo, trochę jak chipsy serowo-cebulowe i choć może nie jest to powód do dumy, stały się inspiracją dla dzisiejszej zupy krem z ziemniaków.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_3923

Wniosek z całego wstępu jest taki, że inspiracji do gotowania można szukać wszędzie i choć po części zdawałam sobie z tego sprawę, nie sądziłam, że może to być zupka w proszku.

DSC_3948

Przyrządzenie tej zupy jest szybkie i bezproblemowe. Praktycznie tak proste jak przygotowanie gorącego kubka… Jednak efekt końcowy jest dużo smaczniejszy i oczywiście zawiera odrobinę więcej wartości odżywczych.

DSC_3957

zupa krem z ziemniaków z zieloną cebulką i serem
 
2 duże lub 4 małe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 350g ziemniaków
  • duży pęczek zielonej cebulki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 100g sera cheddar (lub podobnego- wyrazistego i kremowego)
  • 250 ml mleka
  • 350 ml bulionu
  • cytryna i sól do smaku
Przygotowanie
  1. Warzywa umyć, obrać i drobno posiekać.
  2. W garnku rozpuścić masło, dodać cebylkę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu. Dodać marchewkę oraz ziemniaka i dusić kilka minut. Dodać bulion, doprowadzić prawię do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać mleko i dokładnie zmielić.
  3. Dodać starty ser.
  4. W razie potrzeby dodać więcej bulionu/wody, do uzyskania preferowanej konsystencji. Dosolić do smaku. Dodać soku z cytryny.
  5. Podawać z grzankami i posiekaną zieloną cebulką. Im więcej cebulki tym lepiej.
Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Pingback: Zupa ziemniaczano-cebulkowa | Kokosowy blog

  2. Kolejna inspiracja z tego bloga i kolejny hit! Zupa niesamowicie smakowała! Dziękuję za przepis

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):