botwinka bez botwinki
jednogarnkowe, na słono, przepis, wegańskie, wegetariańskie, zupy

botwinka bez botwinki a’la barszcz ukraiński

0 komentarzy

Botwinka bez botwinki? Tak, to jest możliwe i już wyjaśniam. Jak wiadomo botwinka pojawi się dopiero na wiosnę i do tego nie mam pewności, czy tutaj ją w ogóle dostanę. W zeszły roku udało mi się to tylko raz! Ale wymyśliłam sposób na to, jak poczuć smak tych pysznych wiosennych liści, bez konieczności ich dodawania 😉 I zamierzam się dziś moim odkryciem podzielić.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_7059

Łatwo się domyślić, że jednym ze składników będzie burak. I będzie go dość dużo. A czym zastąpić delikatne liście? Młodym szpinakiem! To takie proste. Zapewne Ameryki nie odkryłam, ale jakoś wcześniej na to nie wpadłam.

botwinka bez botwinki

Ale dlaczego a’la barszcz ukraiński? Z barszczu ukraińskiego (przynajmniej mojej wersji) pożyczyłam fasolę i smak boczku w postaci wędzonej papryki.

botwinka bez botwinki

To wszystko w towarzystwie koperku, cytryny i śmietany. A koperek z wędzoną papryką lubi się baaaardzo, szczerze jestem zaskoczona, że aż tak!

botwinka bez botwinki

Tutaj znajdziesz przepis na domowe kostki rosołowe.

botwinka bez botwinki a'la barszcz ukraiński
 
4 średnie porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 litr delikatnego bulionu
  • 2-3 buraki (ok. 400g)
  • 2 marchewki
  • 2 duże garści młodego szpinaku
  • ½ szklanki suchej fasoli (lub ok 1,5 ugotowanej)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (lub więcej)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • cytryna
  • sól do smaku
  • garść koperku
Przygotowanie
  1. Fasolę moczyć 8-12 godzin, następnie wymienić wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Około godziny +-30 minut.
  2. Buraki i marchewki obrać i pokroić w słupki lub małe kawałki.
  3. Do bulionu dodać marchewki, buraki, posiekany czosnek i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać przyprawy, fasolę, plasterek cytryny i gotować kilka minut. Dosolić do smaku i dodać sok z ok. połowy cytryny lub według uznania. Dodać szpinak i część posiekanego koperku i gotować kilka kolejnych minut. Plasterek cytryny wyrzucić.
  4. Podawać ze śmietaną i koperkiem.
Uwagi
Bulion można zastąpić wodą i kilkoma domowymi kostkami rosołowymi. Link nad przepisem
Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):