Czy wiecie, że bataty to nieślubne dzieci ziemniaka z dynią? I są super szczęściarzami, bo odziedziczyły po rodzicach wszytko co najlepsze! Są idealne do tak wielu dań: zup, curry, zapiekanek, na frytki… a nawet na słodko. Zimą jem je praktycznie cały czas, do znudzenia, a moim obecnym ulubieńcem są bataty faszerowane! Posypane sporą ilością sera i podane z jogurtem naturalnym, mogą zasmakować nawet tym, co za nimi nie przepadają.
Bataty faszerowane koniecznie jemy ze skórą- jest pyszna! A czy ma pestycydy lub inne świństwa? Staram się o tym nie myśleć, ale jeśli jest możliwość, kupuje te ekologiczne, bardziej naturalne.
„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej” źródło
Do farszu oprócz cielęciny mielonej i szpinaku dodałam cebulę i przyprawy (kumin, oregano, kolendrę oraz pieprz cayenne), więc lista składników jest dość krótka (nie licząc dodatków). Trochę dłuższy jest czas przygotowania, bo najpierw trzeba bulwy upiec. Ale można to zrobić z wyprzedzeniem, a poza tym robi się to samo, w międzyczasie.
Z miąższem batatów można postąpić na kilka sposobów: dodać całość do farszu, pół szklanki odłożyć na omlet z batatem i ricottą lub całość pozostawić na inne danie, zupę, ciasto.. W prezentowanej wersji miąższu nie odkładałam, jedynie trochę podjadałam 🙂
- 2-3 bataty (po ok. 300 g) *
- ~370 g cielęciny mielonej (wołowiny czy drobno posiekanego kurczaka)
- 1 cebula
- 2 garści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub wg uznania)
- garść świeżej kolendry
- pół szklanki tartego sera (np. cheddar)
- sok z limonki
- sól, tłuszcz do smażenia
- jogurt naturalny i zielona cebulka do podania
- Bataty ponakłuwać widelcem i piec w 170C przez ok. godzinę, do miękkości.
- Ostudzić, przeciąć i łyżką wyciągnąć miąższ, zostawiając pół centymetrową warstwę. Posmarować tłuszczem i piec kolejne 10 minut w 190C.
- Nadzienie: cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu.Dodać posiekany czosnek oraz przyprawy i smażyć kilka minut. Dodać mięso, smażyć kolejnych kilka minut. W międzyczasie dodać szpinak, drobno pokrojony miąższ batata lub jego część oraz posiekaną kolendrę. Dosolić i dodać soku z limonki do smaku.
- Skóry ziemniaków napełnić farszem i posypać serem. Piec w 190C, aż ser się przypiecze, ok. 10 minut, a jeśli farsz zdążył ostygnąć, dłużej w niższej temperaturze.
- Podawać z jogurtem naturalnym posypane kolendrą i ew. zieloną cebulką.
Miąższ z batatów można wykorzystać cały albo część lub nawet całość odłożyć do innego dania.