Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są bez cukru, za to z odrobiną miodu, bez mąki oraz zawierają dużą ilość błonnika za sprawą płatów owsianych i kokosa. No i zawierają warzywo. Więc od biedy można je jeść nawet na obiad ????
I są uzależniające… ale skoro marchewka, pomarańcz, cynamon i kokos* znajdują się w jednym ciastku, nie może być inaczej. Do tego wykonanie jest super proste i pysznie smakują nawet na ciepło.
*Kokos jest mało wyczuwalny, ale można zwiększyć jego ilość !
A na koniec: dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:
- najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
- najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
- najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
- oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.
Do poczytania więcej tutaj, a tutaj porównanie wartości odżywczych mąki pszennej razowej z płatkami owsianymi.
A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?
W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.
- 1 szklanka płatków owsianych zwykłych (110 g) z czego połowa odrobinę podmielona*
- 1 marchewka (100 g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)
- garść orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego (30 g) albo masła
- 1 duża łyżka miodu (25 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- trochę soku z pomarańczy (30 ml)
- szczypta soli
- Piekarnik nagrzać do 170C.
- Olej przełożyć do naczynka i wstawić na chwilę do piekarnika w celu rozpuszczenia. Jeśli miód jest bardzo twardy, można go rozpuścić z olejem.
- W misce rozbełtać jajko. Dodać startą marchewkę, rozpuszczony olej kokosowy i miód, cynamon, sól, skórkę z pomarańczy, sok i wymieszać.
- Dodać płatki, kokosa, połamane orzechy i dokładnie wymieszać.
- Z 2 łyżek masy uformować kulki (dobrze docisnąć), rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby nie chciały się formować- chwilę odczekać, a gdyby było bardzo suche, dodać więcej soku z pomarańczy. Piec przez ok. 20-25 minut w 170C, aż do przyrumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika trochę ostudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą z pomarańczą lub lukrem pomarańczowym.
- Przechowywać szczelnie zamknięte, najlepsze są pierwszego dnia.
Można też dodać imbiru, żurawiny, rodzynek czy drobno pokrojone jabłko.
Właśnie zrobiłam. Są przepyszne. Połączenie pomarańczy i kokosa na prawdę świetne. Dzięki. Będę robić 😊
A mi wyszły chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Fantastyczne!! Dodałam cała szklankę płatków błyskawicznych,skorke z całej startej pomarańczy i wycisniety z niej cały sok. Piekłam na najwyższej półce piekarnika. Są to najlepsze ciastka owsiane jakie jadłam. Polecam!!!
o mamo, ale się cieszę!:D dzięki !!
Świetny przepis 🙂 a ciastka wyglądają wspaniale 🙂
A jaka kalorycznosc w 1 ciastku
tego nie sprawdzałam, ale jest wiele kalkulatorów w sieci, które pomogą obliczyć;)
Wygląda cudownie!
Wyglądają super smacznie. W życiu bym nie pomyślała, że takie zdrowe 🙂
bez polewy pewnie wyglądałyby zdrowiej:D
Koniecznie je zrobię 😀
Pyszne i zdrowe! 🙂 Chętnie bym pochrupała … 🙂
z pierwszym się zgodzę 😉 niestety (albo i stety) chrupiące nie są, więc chrupać może być ciężko!