Jak widać po załączonych obrazkach, znowu będziemy rozmawiać o szparagach. Ale sezon w Nicei już w pełni, więc korzystam, póki mogę. Szparagi uwielbiam, już pomijając ich smak i wygląd, za to, że się tak szybko gotują/pieką. Wystarczy im kilka minut, żeby zmienić się w najpyszniejsze, lekko orzechowe w smaku, chrupiące łodyżki. Do tego pasują do praktycznie wszystkiego: makaronu, ryżu, zupy, sałatek.
Dzisiejsza propozycja na ich wykorzystanie to kolorowa i pożywna sałatka z ryżem, batatami, truskawkami i orzechami laskowymi.
Oprócz szparagów masowo zaczęły się pojawiać francuskie truskawki. Sezon na te owoce trwa tu bardzo długo bo od maja, aż do chyba września. Rodzajów jest z 1000 i podobnie jak szparagi, w sezonie jem je prawie codziennie !
Szparagi, jak już pisałam wiele razy, są super zdrowe, zawierają mnóstwo witamin, minerałów i mam wrażenie, że pojawiają się na wiosnę, żeby pomóc nam nabrać siły po zimie ????
Właściwości odżywcze i lecznicze szparagów
Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak:
- kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
- witaminy C i E oraz beta-karoten – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
- asparagina – wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
- wapń, fosfor, potas. Dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
- glutation – wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
- błonnik – poprawia perystaltykę jelit;
- inulina – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Żródło
Dodać do tego brązowy ryż, batata, truskawki oraz orzechy i mamy dość konkretną, ale wciąż lekką, wiosenną sałatkę, którą można zjeść jako danie główne, zabrać do pracy lub podać do grillowanego mięsa.
A tutaj znajdziesz więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości batatów.
- ½ szklanki ryżu brązowego
- 1 nieduży batat (250 g)
- pół pęczka szparagów (250 g)
- kilka truskawek (lub dowolne owoce)
- garść orzechów laskowych (pokrojonych i uprażonych)
- dwie duże garści liści: np. szpinak i rukola
- sos: 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 mała łyżeczka musztardy, 1 mała łyżeczka miodu, opcjonalnie trochę soli
- Ryż moczyć przez pół godziny, odsączyć, zalać ¾ szklanki wody, dodać dużą szczyptę soli, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 25 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić na kolejne 5 minut. Ryż przełożyć do naczynia, sitka, żeby troche ostygł i podsechł.
- Szparagi umyć i ułamać stwardniałe końcówki.
- Batata obrać i pokroić w 1cm kawałki. Posmarować oliwą, przełożyć do naczynia i piec w 200C przez ok. 15 minut, aż prawie zmięknie. Dodać szparagi (również posmarowane oliwą) i piec kolejne 5-7 minut .
- Sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita glazura.
- Na talerzu ułożyć liście, ostygnięty ryż, ciepłe bataty i szparagi, pokrojone truskawki, uprażone orzechy laskowe i zalać sosem. Opcjonalnie można warzywa upiec wcześniej i sałatkę jeść na zimno.
Jak pysznie się zrobiło. I tak wiosennie 😀
wiosna to chyba najpyszniejsza pora roku 😀
Wrócę tutaj po ten przepis! Wygląda pysznie! 🙂
bardzo mnie to cieszy! 😀