zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą

Zielone curry to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które za sprawą kolendry, imbiru i trawy cytrynowej jest bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Sięgam po nie bardzo często, szczególnie wtedy, kiedy nie mam czasu i pomysłu na obiad, bo dodać do niego można prawie wszystko. A gdy nadchodzi maj, a wraz z nim szparagi i młody groszek cukrowy, zielone curry robię w wersji najbardziej zielonej chyba z możliwych ????????

Przejdź prosto do przepisu

zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą

zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą

Pastę curry można kupić w praktycznie każdym sklepie i nawet skład zazwyczaj nie odstrasza. Ale jak dla mnie są niestety zbyt ostre i do wyboru mam dwie opcje: zrobić curry bez smaku, albo palące. Więc wybieram opcje trzecią, najbardziej oczywistą: pastę robię sama! Jest to naprawdę nieskomplikowane, wystarczy kilka składników, które można znaleźć w lepszych delikatesach lub w internecie i blender. Tutaj link do przepisu.

zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą

A samo danie robi się jeszcze prościej niż pastę. Wystarczy trochę warzyw, ewentualnie mięso bądź ryba, mleczko kokosowe, trochę bulionu, sos rybny oraz wspomniana pasta i po 15-20 minutach mamy pyszne, aromatyczne zielone curry, które najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu.

zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą

Uwaga a propos groszku cukrowego: nie jest to zwykły młody groszek, a odmiana, którą można jeść razem ze strąkami i jest wyjątkowo słodka, skąd nazwa.

Tutaj znajdziesz przepisu na domową pastę curry, a tutaj mój sposób na domowe mleko kokosowe.

zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • pół pęczka szparagów
  • ok. 200 g groszku cukrowego (lub szklanka zwykłego, łuskanego groszku)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml delikatnego bulionu
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 250 g)
  • 2 łyżki sosu rybnego (lub więcej wg uznania)
  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry (lub 3-4 domowej, wg mojego przepisu, link powyżej)
  • w przypadku pasty kupnej dodatkowo, opcjonalnie: imbir, czosnek, liście limonki, trawa cytrynowa, kolendra
  • limonka, zielona cebulka do podania
CZYTAJ DALEJ  zielony hummus ze szpinakiem, kolendrą i pietruszką.
Przygotowanie
  1. Szparagi opłukać, odłamać stwardniałe końcówki i pokroić na 2-3 części. Groszek opłukać i ewentualnie odciąć końcówki. Ciecierzycę dobrze odcedzić.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodać pastę i smażyć kilka minut. Jeśli pasta jest kupna, można dodać 1-2 ząbki czosnku, kawałek startego imbiru, kilka liści limonki, jeśli akurat macie. Dodać mleczko i gotować, aż trochę zgęstnieje. Mleczko kupne jest gęstsze niż domowe, w przypadku domowego można trochę zagęścić np. mąką z tapioki lub pszenną (łyżeczka-dwie). Dodać bulion, ciecierzycę, dolne części szparagów, sos rybny, opcjonalnie trochę soku z limonki i soli. Gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać główki szparagów, groszek i gotować kolejne kilka minut.
  3. Podawać z ryżem, np. czarnym. Posypać zieloną cebulką i opcjonalnie kolendrą albo bazylią.
 

Moje ulubione mleczko kokosowe to Aroy-d w kartoniku.

download

Jest bez żadnych dodatków, nie zawiera stabilizatorów czy konserwantów. Skład to kokos i woda. Można je znaleźć np. na ceneo. Ale każde w kartoniku zazwyczaj będzie lepsze niż to w puszce.

 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):