Coraz bardziej lubię proste dania, a jeszcze bardziej takie, które starczają na więcej niż jeden dzień. Kiedyś nie do pomyślenia było, żebym zjadła ten sam obiad dwa razy z rzędu! Czasem się zdarzało, ale nie byłam wtedy szczęśliwa. Dziś zupełnie nie mam z tym problemu i niektóre dania nawet wolę kolejnego dnia. Jednym z takich jest potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem.
przejdź prosto do przepisuW garnku znalazły się składniki, które mam pod ręką praktycznie zawsze: marchewki i ziemniaki, szpinak, mrożony groszek i oczywiście soczewica. Zatem jest to świetne rozwiązanie, gdy nie chce się wychodzić po zakupy, są pozamykane wszystkie sklepy albo tak pada (śnieg lub deszcz), że się zwyczajnie nie da.
Potrawka jest słodkawa dzięki marchewce i groszkowi, kremowa, delikatna i oczywiście pożywna za sprawą ziemniaków i soczewicy. Dodatkowo ta ostatnia ma właściwości rozgrzewające, jest bogata w błonnik, białko, żelazo, potas, kwas foliowy oraz inne witaminy i minerały, zatem dostarczy nam energii do działania, tak potrzebnej, gdy za oknem szaleje zima.
Tutaj (po polsku) i tutaj (po angielsku) więcej informacji na temat soczewicy.
Uwaga a propos gotowania soczewicy
- Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 10-15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ją używamy, najlepiej dodać ją po ziemniakach.
- Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją wcześniej moczyć co najmniej 3 godziny.
- Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania to ok. 20-30 minut.
Tutaj przeczytasz dokładniejszą instrukcję jak gotować soczewicę.
- 1 cebula
- 2 duże marchewki
- ½ szklanki zielonej soczewicy*
- 2 średnie ziemniaki
- 1 szklanka groszku
- 2 garści szpinaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,4 l bulionu + 0,4 l wody (lub 0,8 litra wody i kostka rosołowa)
- ¼-1/2 szklanki śmietanki (roślinnej, jak ma być wersja wegańska)
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia (np. masło)
- pietruszka do podania
- Cebulę oraz marchewki obrać i pokroić w kostkę. Smażyć kilka minut, dodać tymianek, pół łyżeczki soli, soczewicę oraz płyn i gotować na średnim ogniu.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Wszystko gotować, aż ziemniaki i soczewica będą prawie miękkie. Dodać groszek, ew. więcej wody i po kilku minutach dorzucić szpinak. Dosolić do smaku i dodać śmietanę. Podawać z pietruszką.

Много полезной информации о ремонте [url=http://montazhnik02.ru]montazhnik02.ru[/url]
Gdy wracam zmeczona do domu, jedna z rzeczy, o ktorej marze jest miska goracej potrawki, najlepiej zrobionej z soczewicy. Przyznam sie, ze jestem uzalezniona od tego straczka i co rusz wymyslam nowe dania z nim w roli glownej.
Masz racje, wszystkie składniki znalazłam w kuchni i już potrawka bulgoce na piecu
trafiłaś w najlepszym momencie, kiedy zastanawiałam sie co zrobić z zieloną soczewicą
Patrząc na ogrom blogów kulinarnych, muszę Ci powiedzieć ,że z twoich przepisów korzystam najczęściej, curry z mango czy curry z dynią to faworyci, obok krewetek z kalafiorem;)
atuty –
nie dodajesz postów zbyt często, nie czuję przesytu
twoje potrawy są proste i bez wyszukanych składników
i idealnie trafiają w mój smak
ale skoro tu nasz tak szczodrze obdzielasz smakami to i ja podrzucę tobie- carbonada de flammande
ja korzystam z przepisu z bloga Belgia od Kuchni ,a zamiast frytek serwuje frytki z batata
powinno ci smakować
wielkie dzięki za miłe słowa:D i za inspirację! i chyba faktycznie mamy podobne preferencje smakowe, bo frytki z batata wprost uwielbiam <3
Pysznie.