granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
bezglutenowe, na słodko, przekąski, przepis, śniadania, wegańskie, wegetariańskie

granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi

0 komentarzy

Granola na śniadanie czy przekąskę to nic nowego, ale gdyby tak ją podać  z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi? Ja jestem jak najbardziej za! Szczególnie jeśli będzie to w formie granola cups 🙂 Chciałam nazwę spolszczyć, ale niestety nic sensownego nie wymyśliłam, nic też nie znalazłam w polskiej blogosferze. Niektóre moje pomysły to kubeczki z granoli czy tarteletki granolowe, więc jak macie jakieś lepsze dajcie znać!

przejdź prosto do przepisu

Granola cups czy też kubeczki z granoli, jak wolicie, są dość popularne w internecie, więc oczywiście nie twierdzę, że to mój wynalazek, ale pomysł, żeby podać je z lodami bananowo-kokosowymi, wymyśliłam sama. I jak się okazało, było to całkiem niegłupie.

Kubeczki robi się dokładnie tak jak granole, z tym że dobrze żeby kawałki nie były za duże i piecze się je wciśnięte w foremki. Lody z kolei to po prostu zblendowane zamrożone banany i mleko kokosowe (a najlepiej śmietanka kokosowa). I tyle 🙂 Prosto, pysznie i efektownie.

granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi

granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
 
na 18 tarteletek lub 9 i małą porcję granoli
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 szklanki (165 g) płatków owsianych*
  • ½ szklanki (45 g ) wiórek kokosowych
  • ½ szklanki (80 g ) słonecznika
  • ¼ szklanki (40 g) siemienia lnianego
  • 40 g masła (lub innego tłuszczu)
  • 2- 3 duże łyżki miodu (ok. 80 - 100 g)
  • łyżeczka cynamonu, szczypta soli
  • lody: 200 g zamrożonych bananów (miąższu, ok. 2 średnie) i 250 ml mleka kokosowego lub śmietanki (na 9 tartaletek)**
  • owoce, chipsy kokosowe do dekoracji
Przygotowanie
  1. lody:
  2. Mleko przez noc trzymać w lodówce. Następnego dnia otworzyć i zebrać z góry najgęstszą część. Można je też dodawać stopniowo i dać taką ilość, jaka będzie nam najbardziej odpowiadać. Zmiksować z bananami mocnym malakserem lub innym blenderem. Jeśli nie będą używane od razu włożyć do zamrażalnika.
  3. tarteletki:
  4. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i miód. Jeśli mieszanka jest za sucha dodać odrobinę wody. Nie ma być klejąca, ale ma się sklejać pod naciskiem.
  5. Foremki (najlepiej silikonowe) posmarować masłem i wcisnąć w nie granolę tworząc kubeczek. Może się wydawać, że granola jest za sypka i że będzie się kruszyć, ale po upieczeniu i ostudzeniu będzie twarda.
  6. Piec w 160 st C ok 20 minut, aż będą ładnie przypieczone. Wyjąć z piekarnika, dobrze ostudzić i dopiero wtedy wyjmować z foremek.
  7. Ja robię 9 tarteletek i małą porcję granoli, zatem to, co zostanie mi po zrobieniu 9 szt., zapiekam na malej blaszce raz na jakiś czas mieszając.
  8. Nałożyć lody, udekorować wg uznania.
  9. przechowywanie:
  10. Tarteletki z lodami dobrze przechowują się w lodówce. Lody się nie rozpuszczają, tylko pozostają puchate i przypominają mus. Jednak po kilku godzinach granola może zmięknąć, dlatego najlepiej lody nakładać przed podaniem. Lody w zamrażalniku zrobią się bardzo twarde.
Uwagi
*Najlepiej górskich lub zwyczajnych, ale wtedy część odrobinę zmielić.
**Można dać mniej mleka, jeśli lody mają być bardziej bananowe i bardziej twarde.
 

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):