sałatka z cieciorką marchewką pieczoną i serem feta
bezglutenowe, na słono, przepis, sałatki, wegetariańskie

sałatka z cieciorką, pieczoną marchewką i serem feta

0 komentarzy

Zazwyczaj jest tak że jedzenie pasujące kolorystycznie smakuje najlepiej. Burak ser kozi pomarańcz? Czekolada truskawki śmietana? Pomidor bazylia mozzarella? Może to taki sposób natury, żeby nam trochę pomóc w kuchni, a może po prostu jemy oczami. Co by nie było słodka marchewka pasuje do fety i pikantnej rukoli. Dodać jeszcze cieciorki i migdałów i mamy pyszną, pożywną sałatkę, która do tego wygląda całkiem ładnie.

Przejdź prosto do przepisu

sałatka z cieciorką marchewką pieczoną i serem feta

Duża w tym zasługa moreli: są brunatne, a nie jasno pomarańczowe. Świadczy to o tym, że były suszone naturalnie, bez dodatku siarczanów. Są też dużo słodsze i twardsze, dlatego czasem przed dodaniem ich np. do sałatki chwilę moczę je w gorącej wodzie.

sałatka z cieciorką marchewką pieczoną i serem feta

Dressing zrobiłam z dodatkiem kminu i kolendry, żeby było bardziej orientalnie, do tego mięta i można przez chwilę poczuć się jak w Maroko. No tak na 70%.

sałatka z cieciorką marchewką pieczoną i serem feta

sałatka z cieciorką, pieczoną marchewką i serem feta
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 marchewki
  • szklanka ugotowanej cieciorki (lub ⅓ kubka surowej)
  • 100g sera typu feta
  • po garści: migdałów, moreli suszonych i mięty
  • duża garść rukoli (lub innych liści)
  • sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, ½ łyżeczki octu balsamicznego, ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, ¼ łyżeczki nasion kolendry, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, ¼ łyżeczki soli, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
  1. Jeżeli mamy cieciorkę surową, należy ją najpierw namoczyć w wodzie (najlepiej przez noc, albo min. 5 godzin). Następnie opłukać i gotować w dużej ilości wody przez ok. 30-40min. do miękkości. Można też dodać łyżeczkę sody, aby cieciorka bardziej zmiękła.
  2. Marchewkę obrać, pokroić w słupki, posmarować oliwą i zapiekać w 200C przez ok 25min, aż zmięknie i trochę się przypiecze.
  3. Migdały można uprażyć na patelni. Morele pokroić w paseczki.
  4. Składniki na sos wymieszać. (Kmin i kolendrę zmielić w moździerzu w przypadku gdy nie są mielone). Dosolić, dodać soku z cytryny wedle uznania. Kmin, kolendrę i cayenne można pominąć i sos będzie bardziej delikatny.
  5. Na talerzu ułożyć rukolę, rozłożyć marchewki, cieciorkę, pokruszyć ser, rozłożyć migdały i morele, posypać miętą i polać sosem.
Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):