Quesadillas z jajkiem i szpinakiem

Zazwyczaj jem quesadille na przekąskę, ewentualnie obiad, a najczęściej gdzieś w pubie. Smakuje najlepiej do piwa. A co by było gdyby do środka dodać jajko? I szpinak? Mogłoby się okazać, że taka quesadilla jest świetną alternatywą dla jajecznicy lub jajek sadzonych, szczególnie gdy chcemy zjeść coś bardziej wyszukanego, a nie mamy dużo czasu.

Przejdź prosto do przepisu

quesadilla z jajkiem i szpinakiem

Ok, przyznaję się, jajko to tylko pretekst, żeby zjeść chrupiącą tortille wypełnioną rozpływającym się serem na śniadanie. Kocham rozpływający się ser i wszystko co chrupiące. Ale myślę, że nie tylko ja.

quesadilla z jajkiem i szpinakiem

Przygotowanie jak już wspominałam, jest proste i szybkie. Wystarczy patelnia, deska, talerz, nóż i tarka. I składniki. I troszeczkę cierpliwości. Chodzi o to, żeby nie smażyć na za dużym ogniu, bo tortilla się spali, a ser nie zdąży się rozpuścić.

quesadilla z jajkiem i szpinakiem

Taka tortilla najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną i ostrym sosem. Ale może to być też jogurt naturalny, salsa pomidorowa albo bez niczego.

quesadilla z jajkiem i szpinakiem

Chcesz zrobić domowe tortille kukurydziane? Tutaj znajdziesz przepis.

quesadilla z jajkiem i szpinakiem
 
porcja dla 1 osoby
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 małe tortille (ja użyłam kukurydziane)
  • 1 jajko
  • garść szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • ¾ kubka startego na dużych oczkach sera (luźno upakowanego, ja użyłam cheddar)
  • kawałek masła
Przygotowanie
  1. Jajko usmażyć na maśle, przebić żółtko i "rozsmarować" po białku Przełożyć na talerz. Posolić i popieprzyć do smaku.
  2. Patelnie przetrzeć papierem kuchennym, położyć kawałeczek masła (pół łyżeczki) i na średnim ogniu poczekać aż się rozpuści. Położyć tortille, na nią połowę sera, szpinak, suszone pomidory pokrojone w paseczki, jajko i resztę sera. Przykryć drugą tortillą, przycisnąć i pozostawić na średnim ogniu na ok. 3 minuty, aż tortilla się przypiecze, a ser rozpuści.
  3. Przy pomocy dużej łopatki, albo najlepiej za pomocą talerza odwrócić na drugą stronę i trzymać kolejne kilka minut.
  4. Pokroić na dowolne kawałki i podawać np. ze śmietaną.
CZYTAJ DALEJ  placki bananowe z płatkami owsianymi- tylko 3 składniki
7 sposobów na dynię jesienią 2025

7 sposobów na dynię jesienią 2025

Porady
Jesień to czas, kiedy dynia króluje w naszych kuchniach! Pomarańczowy symbol sezonu może być znacznie więcej niż tylko halloweenową dekoracją....
Czytaj dalej
Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni? Ekspert radzi

Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni? Ekspert radzi

inne
Kuchnia to bez wątpienia jedno z najbardziej wymagających pomieszczeń w domu. Podłoga musi tu radzić sobie z intensywnym użytkowaniem, rozlanymi...
Czytaj dalej
ciasto czekoladowo migdałowe  z czereśniami (bez mąki)

ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami (bez mąki)

bezglutenowe na słodko przepis
Czy to już prawie lato? Tutaj jest coraz cieplej (znaczy coraz bardziej gorąco) i pojawiły się słodkie, przepyszne czereśnie. Zajadałam się...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

    • to jeszcze pytanie, czy dobrze rozumiem, że tortille kukurydziane się udały? jeśli tak, to z jakiej mąki zostały zrobione? bardzo dziękuję za odpowiedź 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):