najprostszy przecier pomidorowy

Macie dosyć obierania surowych pomidorów, zachlapanych ścian i stania nad garnkiem, gdy robicie przecier pomidorowy? Zniechęciliście się już na tyle, że zazwyczaj sięgacie po pomidory z puszki albo gotowe passaty? Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedź brzmi tak, to mam dla was bardzo dobrą wiadomość! Istnieje inny, lepszy sposób niż gotowanie w garnku. Pomidory można upiec!

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

A dlaczego przygotowanie przecieru pomidorowego w ten sposób jest najlepszym sposobem na świecie?

  • Po pierwsze pomidory są upieczone, a prawie wszystko wyjęte z piekarnika staje się lepsze.
  • Pomidorów przed pieczeniem nie trzeba obierać, obieramy je już upieczone, przez wyciśnięcie ze skóry.
  • Nie trzeba mieszać (przecier robi się sam) i nie zachlapiemy ścian, a każdy kto gotował kiedyś pomidory wie, jak bardzo pomidory lubią znienacka bulgotać i strzelać po całej kuchni.
  • I ten zapach <3

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

Powyżej pomidory z obciętymi szypułkami, poniżej bez, bo zapomniałam.

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

Ja przeciery najbardziej lubię robić z pomidorów podłużnych, gdyż są najbardziej mięsiste i mają najmniej pestek.

Na 2 blachy wchodzi mi dość swobodnie 3 kg, myślę że gdyby je bardziej ścisnąć, weszłoby ok. pół kilo więcej, ale będzie to też zależało od samych pomidorów oraz wielkości blachy. Z 3 kg pomidorów otrzymałam prawie 1,5 l gęstego sosu.

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

Jak zrobić przecier pomidorowy z pieczonych pomidorów

  • potrzebne będzie ok 3-4 kg pomidorów podłużnych.
  • pomidory umyć, osuszyć i przekroić; najlepiej odciąć końcówkę pomidora z szypułką
  • ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec ok. 1,5 godziny w 170C, aż będą miękkie i część wody odparuje; w przypadku pieczenia na dwóch blachach, w połowie pieczenia zamienić miejscami
  • pomidory po przestygnięciu wycisnąć/obrać ze skóry i zmielić na gładko; opcjonalnie można przetrzeć przez sitko
  • przecier zagotować w garnku z łyżeczką soli, przelać do sterylnych słoików i pozostawić do ostygnięcia do góry dnem
  • przechowywać w lodówce lub ciemnym, chłodnym miejscu.
CZYTAJ DALEJ  curry z dynią, soczewicą i pomidorami (indyjskie)

Z 3 kg pomidorów wychodzi ok. 1,5 l przecieru.

Uwaga: pomidory można też upiec z kilkoma ząbkami czosnku, a nawet całą główką i następnie wszystko zmielić. Pieczony czosnek jest delikatnie aromatyczny i nada pysznego smaku przecierowi.

najprostszy przecier pomidorowy, domowa passata, przecier z pieczonych pomidorów

 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Super przecier, bardzo dobry, czysta kuchnia. Troszkę zmodyfikowałam : blaszka bez papieru i do trzecich porcji dodałam z przypraw por zielony i czosnek , po upieczeniu liście pora wyrzuciłam. Polecam

  2. Bardzo dziekuje za przepis, teraz będę robić tylko taki przecier! To duzo wygodniejsze i właściwie robi się samo 🙂

    • pieczone są najlepsze do wszystkiego ! a ten zapach podczas pieczenia bije inne na głowę 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *