sery_wloskie_5_gatunkow_ktore_powinny_znalezc_sie_w_kazdej_kuchni
Porady

Sery włoskie – 5 gatunków które powinny znaleźć się w każdej kuchni

0 komentarzy

Sery włoskie bezapelacyjnie należą do najlepszych na świecie – w serowarniach urokliwej Italii dzieją się prawdziwe kulinarne cuda. Różnorodność smaków, konsystencji i dodatków gwarantuje, że każdy koneser znajdzie wśród nich coś dla siebie. Które gatunki włoskich serów warto mieć w domowej kuchni? Przeczytaj – oto 5 naszych faworytów.

1 – Kultowy Parmigiano 

Z pewnością nikomu nie trzeba przedstawiać legendarnego wręcz parmezanu. Jest często stosowany jako dodatek do makaronów, pizzy, sałatek i zup. Służy również do przyrządzania sosów, m.in. francuskiego sosu Mornay. Do dozowania parmigiano należy używać specjalnej szpatułki lub tarki, gdyż wysoki stopień twardości nie pozwala na zwykłe krojenie. 

Czy już kosztowałeś prawdziwego parmigiano? Sery włoskie tego gatunku dojrzewają minimum rok, a niektóre odmiany nawet 3 lata! Z każdym dniem nabierają więcej smaku, a właśnie z intensywności słynie parmezan. Warto spróbować parmezanu o różnym stopniu dojrzałości, by na własnych kubkach smakowych poczuć różnicę.

3-parmezany-z-lopatka

Zestaw 3 parmezanów dojrzewających przez 15, 22 i 34 miesiące. Źródło: strona sklepu Kuchnia Włoska.

2 –  Świeże sery włoskie – Burrata

Burrata wywodzi się z regionu Apulia leżącego na południu Włoch. Powstaje z mleka krowiego, śmietany oraz podpuszczki. To stosunkowo młody gatunek, powstały dopiero w wieku XX.

Wizualnie przypomina mozzarellę i rzeczywiście jest jej bliską koleżanką. Ma jednak dosłownie znacznie ciekawsze wnętrze! Po rozkrojeniu, z kulki burraty wypływa kremowa, śmietankowa zawartość. Całość ma delikatny, kremowy smak z nutą słodyczy, charakterystyczny dla świeżych serów włoskich. Walory są łagodniejsze niż w przypadku mozzarelli.

Z uwagi na wyjątkową formę, zalewającą danie, burrata jest chętnie wykorzystywana jako dodatek do prawdziwie włoskiej pizzy. Wystarczy położyć kulkę sera na środku placka. Miłośnicy serów jedzą ją także samodzielnie, jako przekąskę bądź przystawkę.

3 – Spektakularna Gorgonzola

Gorgonzola jest miękkim, dojrzewającym, niebieskim serem pleśniowym pochodzącym z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879 (istnieją jednak inne miasta, które domagają się przyznania im miana ojczyzny tego sera). 

Ten włoski ser ma charakterystyczny, intensywny smak, który jest opisywany jako lekki pikantny choć wciąż delikatny, słodkawy, nigdy gorzki. Z uwagi na tę lekką słodycz, gorgonzola znajduje zastosowanie nawet w deserach. Ma również kremową, miękką teksturę. Charakterystyczną cechą wizualną jest mocny przerost niebieskiej pleśni.

4 – Wyjątkowa Gran Kinara

Gran Kinara to ser typu pecorino – twardy, dojrzewający, czasami wykorzystywany jako zamiennik parmezanu. Ma bardziej mleczny, delikatniejszy smak, ale tym, co na dobre go wyróżnia, jest roślinna podpuszczka. Podpuszczka to enzym trawienny, standardowo w serowarstwie pozyskiwany z cielęcego żołądka. Tutaj jednak, w jej roli występuje bezlaktozowy zamiennik z karczocha hiszpańskiego. Poza roślinną bazą ser jest wykonany z krowiego mleka.

gran-kinara-ser-wloski

Klin sera Gran Kinara, źródło: strona sklepu Kuchnia Włoska.

5 – Owcze sery włoskie typu Pecorino

Pecorino to dojrzewający, twardy podpuszczkowy ser o pikantnym smaku. Wytwarzany jest z mleka owczego, a jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa pecora, czyli owca

Istnieje 6 odmian zakorzenionych w różnych częściach Włoch. Kiedyś powszechnie warzyli go pasterze, dzisiaj ląduje na stołach w renomowanych włoskich restauracjach. Często występuje z dodatkami takimi jak papryczki peperoncino czy trufle – doskonale się z nimi komponuje. Dojrzewa przez co najmniej 60 dni, a czasami nawet przez kilka lat, co warunkuje intensywność smaku.

Sery włoskie to niesamowite kulinarne wrażenia! Stawiaj na oryginalne, certyfikowane smakołyki sprowadzane z Italii – tylko takie pozwolą Ci w pełni rozkoszować się smakowymi doświadczeniami i zrozumieć w praktyce, czemu sery z tego kraju zdobyły taką popularność. Oryginalne produkty włoskich rzemieślników znajdziesz w sklepie Kuchnia Włoska – sprawdź, skosztuj, pokochaj włoskie wynalazki na nowo!

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*