chrupiąca sałatka z kuskusem, letnia sałatka z brzoskwinią, fetą, pomidorem, ogórkiem
na słono, przepis, sałatki, wegetariańskie

chrupiąca sałatka z kuskusem, fetą i brzoskwinią

2 komentarze

Wam też tak gorąco? Nie macie siły gotować, ale zjedlibyście coś orzeźwiającego, zimnego i przede wszystkim prostego? Ja mam tak od dłuższego czasu i ciężko mi przygotować coś więcej niż sałatkę. Lubię takie na bazie ryżu, np. taką, ale ryż trzeba ugotować. Kuskus natomiast wystarczy zalać wrzątkiem, więc zdecydowanie wygrywa w kategorii „ekspresowe”. Dodać do niego kilka sezonowych warzyw i owoców, trochę fety, prażonego słonecznika i dużo ziół i voila, chrupiąca sałatka z kuskusem gotowa, która jest kolorowa, pożywna, choć lekka i świeża. Plus super się sprawdza na wynos!

przejdź prosto do przepisu

Jest ona częściowo zainspirowana sałatką grecką, połączenie feta-ogórek-pomidor jest jednym z ulubionych latem, ale żeby było radośniej dodałam brzoskwini, które akurat są w sezonie, dużo ziół, bo tak zawsze fajniej i chrupiącego słonecznika oraz kuskus, żeby było pożywniej.

Ale można wykorzystać to, co się akurat ma pod ręką, nektarynkę, arbuza, można dodać też awokado lub trochę ciecierzycy. A kuskus, jeśli macie siły na bardziej zaawansowane gotowanie, można zastąpić innym zbożem: ryżem albo quinoą. Smacznego!

 

5.0 from 1 reviews
chrupiąca sałatka z kuskusem, brzoskwinią i fetą
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • pół szklanki kuskusu
  • 1 średni ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 brzoskwinia
  • 1 mała cebulka
  • kawałek fety (najlepiej autentycznej, kruchej)
  • garść prażonych pestek słonecznika
  • garść mięty i dwie kolendry
  • oliwa z oliwek i trochę soku z cytryny
Przygotowanie
  1. Kuskus posolić, dodać trochę oliwy i zalać ½ szklanki wrzątku. Przykryć i odstawić na kilka minut.
  2. Wszystkie warzywa i owoce umyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z kuskusem w dużej misce.
  3. Zioła drobno posiekać. Dodać do reszty składników. Dodać trochę oliwy i soku z cytryny i zamieszać.
  4. Na koniec posypać fetą i prażonymi pestkami słonecznika.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Pycha. Idealna sałatka na upały.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]