klopsiki w sosie pomidorowym na dwa sposoby pulpeciki klopsy pulpety cielęce
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

pieczone klopsiki w sosie pomidorowym na dwa sposoby (w zasadzie nawet 4!)

3 komentarze

Robiąc klopsiki w sosie pomidorowym nigdy nie potrafię się zdecydować, którą wersję przygotować. Tą z delikatnym, słodkawym sosie w akompaniamencie purée z ziemniaków lub makaronu, czy może wersję  bardziej pikantną, trochę orientalną, a jako dodatki pieczone bataty, ryż, jogurt i awokado. Są to ciężkie wybory i żeby sobie ułatwić życie i zadowolić wszystkie zachcianki, przygotowuję dużą porcję klopsików i najpierw jem je w wersji delikatniejszej, a następnie za pomocą kilku przypraw przekształcam w wersję drugą.

przejdź prosto do przepisu

klopsiki w sosie pomidorowym na dwa sposoby pulpeciki klopsy pulpety cielęce

Ale takie klopsiki można jeść też same, jako przekąskę! Wystarczy podać je z wykałaczkami i opcjonalnie kawałkiem chleba. Można tez zrobić słynną w Nowym Jorku kanapkę z klopsikami: ciepłe klopsiki z sosem układamy w bagietce (z której można wyjąć część chleba, żeby zrobić miejsce na klopsiki), posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści. Taką kanapkę uwielbiał Joe z Friendsów 🙂

Klopsiki zazwyczaj robię z cielęciny, bo wychodzą najbardziej delikatne, ale nada się też wołowina, czy wołowina na pół z wieprzowiną.

Do klopsików dodaję płatki owsiane, ale powód jest banalny: nie kupuję bułki tartej, a nie zawsze mam akurat chleb, poza tym nie lubię go mielić w moi blenderze. Płatki są zatem prostszym rozwiązaniem, i obiecuję, nie są wyczuwalne.

Którą opcję wybierasz? A może, podobnie jak ja, obydwie ?

klopsiki w sosie pomidorowym na dwa sposoby pulpeciki klopsy pulpety cielęce

klopsiki w sosie pomidorowym na dwa sposoby pulpeciki klopsy pulpety cielęce

klopsiki w sosie pomidorowym na dwa sposoby pulpeciki klopsy pulpety cielęce

Do klopsików można przygotować frytki z batatów.

klopsiki w sosie pomidorowym na dwa sposoby (a nawet 3!)
 
6-8 porcji
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 700 g mięsa mielonego (np. cielęcego)*
  • mała cebula
  • duża garść pietruszki
  • opcjonalnie garść kolendry
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki płatków owsianych lub bułki tartej
  • kilka łyżek startego parmezanu
  • sos:
  • 700 ml passaty, sosu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów w puszczce
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • trochę soli
  • do zaostrzenia do połowy porcji:
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • odrobina cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Płatki dobrze zmielić. Cebulę drobno posiekać. Pietruszkę drobno pokroić.
  2. Mięso wymieszać z wszystkim składnikami i ulepić klopsiki, które należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wychodzi ok 25 sztuk.**
  3. Klopsiki piec w 200C przez około 10 minut, albo aż trochę się przypieką.
  4. Sos: Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy z dużą łyżką masła. Dodać posiekany czosnek i smażyć kolejne kilka minut. Dodać sos pomidorowy lub pokrojone pomidory z puszki wraz z sosem. Butelkę bądź puszki wypłukać wodą i zawartość wylać do garnka. Dusić, aż trochę zgęstnieje. Dosolić do smaku, opcjonalnie dodać trochę cukru, gdyby było za kwaśne.
  5. Dodać klopsiki i dusić jeszcze z 10 minut.
  6. Podawać z ziemniakami, makaronem i parmezanem, albo same z wykałaczkami.
  7. Gdy połowa zostanie zjedzona, klopsiki można przerobić na wersję bardziej pikantną dodając przyprawy z listy powyżej, wymieszać, chwilę pogotować i doprawić wg uznania. Podawać z pieczonymi batatami***, awokado, jogurtem, opcjonalnie z ryżem i posypać posiekaną kolendrą.
Uwagi
*mona dać też inne mięso, np. wołowe na pół z wieprzowym
**Parmezan trochę wytapia się podczas pieczenia. Wszystko przełożyć do sosu, wraz z ewentualnymi sokami.
***Pieczone bataty: bataty pokroić na łódeczki, posmarować olejem, ułożyć na blasze i piec w 220C, aż będą ładnie przypieczone. Opcjonalnie można zrobić frytki z batatów, link powyżej przepisu.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Czy mięso z indyka też się nada ? 🙂

  2. Noooo wyglądają rewelacyjnie ,pysznie 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]