przecier z jabłek, mus jabłkowy, bez cukru

mus jabłkowy bez cukru i kilka słów o janginizowaniu

Robienie przetworów zimą pewnie nie jest najpopularniejszą praktyką, ale wszędzie pełno jabłek, które aż się proszą, żeby je zapakować w słoiki. Dodatkowo jest zimno i każdy pewnie chętnie by się trochę ogrzał. Dlatego według mnie to właśnie teraz jest najlepsza pora, żeby zrobić mus jabłkowy!

przejdź prosto do przepisu

A jest to mus nie byle jaki, bo z pieczonych jabłek, do tego bez cukru! Tak, nie trzeba stać nad garnkiem, a dodatkowo jabłka nabierają głębszego smaku.

Ponieważ jabłka są pieczone ze skórkami, w musie jest pektyna i  dzięki temu jest on gęstszy i bardziej kremowy. Myślę, że będzie on stanowić doskonałą bazę pod różne dżemy latem: truskawkowy, malinowy czy porzeczkowy.

A co to jest janginizowanie?

Nic innego jak duszenie owoców z dodatkiem soli, w celu wydobycia z nich słodyczy. Sól dodatkowo konserwuje i w efekcie taki naturalnie słodki przetwór może spokojnie czekać na swoją kolej. Więcej do poczytania tutaj.

Dzisiejszy mus jabłkowy nie jest przygotowany tradycyjną metodą janginizacji, ale zainspirowana nią dodałam trochę soli na etapie pasteryzacji.

przecier z jabłek, mus jabłkowy bez cukru

mus jabłkowy bez cukru
 
na ok 2 słoiki 300 ml
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1,5 kg słodkich jabłkek (na 1 blachę)*
  • duża szczypta soli
Przygotowanie
  1. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wykroić pestki. Ułożyć na blasze i piec w 180C do miękkości. ½ - 1 godziny. Gdy ostygną, obrać ze skórek (lub wycisnąć je z nich). Przełożyć do garnka, zmielić na gładko, dodać sól i zagotować. Gdyby było za gęste, dodać trochę wody. Przełożyć do sparzonych słoików. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce, albo w ciemnym, chłodnym miejscu.
Uwagi
*takich, które się rozpadają podczas pieczenia
Myślę, że warto za jednym zamachem zrobić od razu dwie blachy jabłek.

Mus idealnie nada się do poniższej tarty owsianej:

Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):