łódeczki z cykorii
bezglutenowe, na słono, przekąski, przepis, sałatki

łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano

2 komentarze

Wiosna to naprawdę ciężki okres dla mnie. Czuję się trochę jak zwierze wypuszczone w końcu na wolność. Nie potrafię się zdecydować na co mam ochotę, na bazarach dostaję oczopląsów. Pół godziny stoję nad jednym straganem i się zastanawiam, czy bardziej mam ochotę na szparagi zielone czy białe.. Ale jak już w końcu coś wybiorę (zazwyczaj zdecydowanie za dużo) mogę z podziwem patrzeć na siatki wypchane wiosennymi specjałami. Oh tak, kocham wiosnę, ale kto powiedział, że miłość jest prosta?

Przejdź prosto do przepisu

łódeczki z cykorii

Tym razem kupiłam młode ziemniaczki, zielone szparagi i pierwsze truskawki! Ziemniaków ugotowałam 5, ale musiałam od razu jednego zjeść. O mało się nie poparzyłam.

łódeczki z cykorii

I te szparagi. Chrupiące, orzechowe. I pięknie zielone. Smukłe, z cudowną główką.

lodeczki z cykorii

Z prawej „farsz” do cykorii, który w zasadzie można zjeść jak sałatkę. Widelcem. Ja jednak wolę ręką łódeczkę, bo rękami wszytko smakuje lepiej.

łódeczki z cykorii

łódeczki z cykorii faszerowane szparagami, młodymi ziemniakami i szynką serrano
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 młode ziemniaki
  • 6 szparagów
  • 2 cykorie
  • ~80g szynki serrano (albo parmeńskiej)
  • 1 pomarańcz
  • ~70g sera roquefort
  • łyżka octu balsamicznego+łyżka oliwy z oliwek
  • truskawki do dekoracji (ew. można nimi zastąpić pomarańcz)
Przygotowanie
  1. Ziemniaki wyszorować i ugotować na miękko.
  2. Ugotować szparagi: odłamać końcówki, obrać kilka centymetrów pozostałej łodygi. Odłamać główki. Łodygi wrzucić na wrzątek, po 1,5 min. dodać główki i gotować z 1,5 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Łodygi pokroić na mniejsze kawałki, a główki przekroić na pół po długości.
  3. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcz obrać i wyfiletować i pokroić każda cząstkę na 3 kawałki.
  4. Przygotować cykorie: zewnętrzne liście oderwać i wyrzucić, odciąć końcówki. Oderwać 12 ładnych liści, po 6 z każdej cykorii. Resztę cykorii drobno pokroić.
  5. Ziemniaki, cykorię, szynkę, pomarańcz, łodygi szparagów wymieszać w misce. Dodać pokruszony ser, oliwę i ocet. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Nakładać do przygotowanych łódeczek i udekorować główkami szparagów i truskawkami.
Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Cudowne łódeczki! Zdecydowanie wykorzystam na grilla 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):