Idzie weekend, na poważnie zaczyna się sezon truskawkowy i do tego wczoraj był dzień dziecka. To wszystko spowodowało, że postanowiłam się podzielić moim ulubionym przepisem na omleciki z truskawkami! Ale nie jest to tradycyjny przepis, mąkę pszenną zastąpiłam inną i uzyskałam omleta, który w mojej opinii ma dużo fajniejszą konsystencję.
Jeszcze parę lat temu omlety na słodko omijałam szerokim łukiem, jadałam jedynie wersję na słono, a sam omlet miał być zrobiony na szybko z samych jajek, bez ubijania białek, bez dodatku mąki. Podany z dużą ilością sera. Ale jak to często bywa, zmieniłam zdanie i stałam się fanką również tych pierwszych.
Tylko ciągle nie do końca pasowała mi ich konsystencja, były dla mnie zbyt delikatne, więc postanowiłam mąkę pszenną zastąpić ziemniaczaną i efekty pozytywnie mnie zaskoczyły. Nie sądziłam, że taki drobny szczegół, zmieni tak wiele!
Wynikiem są wciąż delikatne, leciutkie omleciki, które mają bardziej zwartą konsystencję. I wydaje mi się, że w ten sposób szybciej się pieką.
Omleciki z truskawkami są pyszne, ale czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, maliny, jagody, które już niedługo pojawią się w warzywniakach, też sprawdzą się znakomicie !
To co, skusisz się ? 🙂
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- truskawki i jogurt naturalny do podania
- Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijajać. Na końcu dodać mąkę i delikatnie zamieszać.
- Rozgrzać patelnię, posmarować masłem, nałożyć ciasto i piec po kilka minut z każdej strony, aż omlety będą dopieczone i sprężyste. Nie piec za długo, bo opadną.
- Można też całość ciasta wylać na dobrze natłuszczoną patelnię (najlepiej zrobić z 3 jajek) i piec po kila minut z każdej strony. Ale mniejsze łatwiej się obraca.
- Podawać z jogurtem i truskawkami, albo innymi, dowolnymi dodatkami. Dobrze smakują też na słono!
Zobacz inne propozycje śniadaniowe:
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Czy mozna zamiast maki użyć budyniu bezglutenowego waniliowego?
myślę, że można spróbować. aczkolwiek ilość mąki ziemniaczanej albo innej skrobi pewnie nie jest za duża, ale omleciki wyjdą też bez mąki;)
Prawie codziennie je robie 😀 Pyszne są!!!
super 😀
Czy można użyć mąki kukurydzianej?
skrobia kukurydziana pewnie zadziała podobnie do ziemniaczanej. a zwykła mąka kukurydziana może podobnie do pszennej. ale raz nie robiłam z żadna, dwa byłby to inny przepis. ale prosze spróbować i powiedzieć jak wyszło 😉
Skusiłabym się z wielką chęcią 🙂
cieszy mnie to 😀