Idzie weekend, na poważnie zaczyna się sezon truskawkowy i do tego wczoraj był dzień dziecka. To wszystko spowodowało, że postanowiłam się podzielić moim ulubionym przepisem na omleciki z truskawkami! Ale nie jest to tradycyjny przepis, mąkę pszenną zastąpiłam inną i uzyskałam omleta, który w mojej opinii ma dużo fajniejszą konsystencję.
Jeszcze parę lat temu omlety na słodko omijałam szerokim łukiem, jadałam jedynie wersję na słono, a sam omlet miał być zrobiony na szybko z samych jajek, bez ubijania białek, bez dodatku mąki. Podany z dużą ilością sera. Ale jak to często bywa, zmieniłam zdanie i stałam się fanką również tych pierwszych.
Tylko ciągle nie do końca pasowała mi ich konsystencja, były dla mnie zbyt delikatne, więc postanowiłam mąkę pszenną zastąpić ziemniaczaną i efekty pozytywnie mnie zaskoczyły. Nie sądziłam, że taki drobny szczegół, zmieni tak wiele!
Wynikiem są wciąż delikatne, leciutkie omleciki, które mają bardziej zwartą konsystencję. I wydaje mi się, że w ten sposób szybciej się pieką.
Omleciki z truskawkami są pyszne, ale czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, maliny, jagody, które już niedługo pojawią się w warzywniakach, też sprawdzą się znakomicie !
To co, skusisz się ? 🙂
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- truskawki i jogurt naturalny do podania
- Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijajać. Na końcu dodać mąkę i delikatnie zamieszać.
- Rozgrzać patelnię, posmarować masłem, nałożyć ciasto i piec po kilka minut z każdej strony, aż omlety będą dopieczone i sprężyste. Nie piec za długo, bo opadną.
- Można też całość ciasta wylać na dobrze natłuszczoną patelnię (najlepiej zrobić z 3 jajek) i piec po kila minut z każdej strony. Ale mniejsze łatwiej się obraca.
- Podawać z jogurtem i truskawkami, albo innymi, dowolnymi dodatkami. Dobrze smakują też na słono!
Zobacz inne propozycje śniadaniowe:
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Placki z brokuła z parmezanem
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Czy mozna zamiast maki użyć budyniu bezglutenowego waniliowego?
myślę, że można spróbować. aczkolwiek ilość mąki ziemniaczanej albo innej skrobi pewnie nie jest za duża, ale omleciki wyjdą też bez mąki;)
Prawie codziennie je robie 😀 Pyszne są!!!
super 😀
Czy można użyć mąki kukurydzianej?
skrobia kukurydziana pewnie zadziała podobnie do ziemniaczanej. a zwykła mąka kukurydziana może podobnie do pszennej. ale raz nie robiłam z żadna, dwa byłby to inny przepis. ale prosze spróbować i powiedzieć jak wyszło 😉
Skusiłabym się z wielką chęcią 🙂
cieszy mnie to 😀