Kurczak curry w kremowym sosie z mango i mlekiem kokosowym

Indyjskie curry zdecydowanie najbardziej smakują mi z owocami. W domu rodzinnym był to przede wszystkim banan i choć uważam, że jest to naprawdę świetne połączenie, ja preferuję jednak mango, które idealnie się łączy z delikatnym kurczakiem, słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantnym i aromatycznymi przyprawami.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_3846

Podstawą tego sosu jest oczywiście dojrzałe, słodkie mango, ale jeszcze ważniejsza jest dobrej jakości mieszanka przypraw (curry lub masala). Najlepiej przygotować ją w domu albo rozejrzeć się po azjatyckich sklepach lub działach azjatyckich w lepszych marketach.

A co wchodzi w skład curry? Zazwyczaj jest to kmin rzymski (kumin), kolendra, kurkuma i ewentualnie kardamon, cynamon, chili, imbir czy czosnek i zależy od regionu z którego się wywodzi.

DSC_2562

Mleczko kokosowe można zrobić z tego przepisu, jednak wiadomo, nie zawsze jest na to czas. W Nicei na szczęście jest wiele marketów azjatyckich i mam tutaj świetny dostęp do autentycznych produktów. Po wielu próbach znalazłam takie, które mi najbardziej odpowiada i można je znaleźć tutaj.

Kurczak curry najlepiej smakuje z ryżem (np. basmati) albo z chlebkami naan.

DSC_3861

kurczak curry w kremowym sosie z mango
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 350g kurczaka (piersi lub udek bez kości)
  • 1 duże mango (ok. 500g)
  • 1 cebula
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 nieduży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
  • 1 szklana mleka kokosowego
  • 3-4 łyżeczki przyprawy curry
  • sól do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • ryż i kolendra do podania
Przygotowanie
  1. Kurczaka opłukać, pokroić na małe kawałki, wymieszać z łyżeczką curry i szczyptą soli.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
  4. Mango przepołowić, ponacinać i wybrać miąższ łyżką.
  5. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać 2 łyżeczki curry, dużą szczyptę soli, czosnek, imbir i marchewkę, chwilę smażyć, dodać pomidora oraz mleko kokosowe. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Dodać połowę mango, całość zmielić na gładki sos. Dodać wody do uzyskania preferowanej konsystencji.
  6. Sos przełożyć z powrotem na patelnię, dodać kurczaka i na średnim ogniu trzymać kilka minut, aż kurczak się ugotuje. Dodać resztę mango i doprawić do smaku: dodać odrobinę soku z cytryny, więcej soli, curry, kurkumy, kolendry, chili.. wg uznania.
  7. Podawać z ryżem i posypać kolendrą. Smacznego!
CZYTAJ DALEJ  Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Zrobilam wczoraj wyszlo przepyszne,dodalam dwie duze lyzki pasty tikka masala. Najlepsze curry jakie jadlam!

  2. To już trzeci Twój przepis z którego skorzystałem. Jak na razie rządzi 😀
    super jedzonko częściej będę do niego wracał 🙂

    Dziękuję i pozdrawiam!!

  3. Pyszny obiad,wbrew pozorom -szybki:) pod warunkiem, że mleko kokosowe zaczniemy robić dzień wcześniej. Uwielbiam mięsa z dodatkiem jakiegoś – owoca. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.
    Na końcu można jeszcze posypać zmielone orzechy nerkowca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):