Indyjskie curry zdecydowanie najbardziej smakują mi z owocami. W domu rodzinnym był to przede wszystkim banan i choć uważam, że jest to naprawdę świetne połączenie, ja preferuję jednak mango, które idealnie się łączy z delikatnym kurczakiem, słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantnym i aromatycznymi przyprawami.
Podstawą tego sosu jest oczywiście dojrzałe, słodkie mango, ale jeszcze ważniejsza jest dobrej jakości mieszanka przypraw (curry lub masala). Najlepiej przygotować ją w domu albo rozejrzeć się po azjatyckich sklepach lub działach azjatyckich w lepszych marketach.
A co wchodzi w skład curry? Zazwyczaj jest to kmin rzymski (kumin), kolendra, kurkuma i ewentualnie kardamon, cynamon, chili, imbir czy czosnek i zależy od regionu z którego się wywodzi.
Mleczko kokosowe można zrobić z tego przepisu, jednak wiadomo, nie zawsze jest na to czas. W Nicei na szczęście jest wiele marketów azjatyckich i mam tutaj świetny dostęp do autentycznych produktów. Po wielu próbach znalazłam takie, które mi najbardziej odpowiada i można je znaleźć tutaj.
Kurczak curry najlepiej smakuje z ryżem (np. basmati) albo z chlebkami naan.
- 350g kurczaka (piersi lub udek bez kości)
- 1 duże mango (ok. 500g)
- 1 cebula
- 1 nieduża marchewka
- 1 nieduży pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki oleju (np. kokosowego)
- 1 szklana mleka kokosowego
- 3-4 łyżeczki przyprawy curry
- sól do smaku
- odrobina soku z cytryny
- ryż i kolendra do podania
- Kurczaka opłukać, pokroić na małe kawałki, wymieszać z łyżeczką curry i szczyptą soli.
- Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
- Pomidora sparzyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
- Mango przepołowić, ponacinać i wybrać miąższ łyżką.
- Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać 2 łyżeczki curry, dużą szczyptę soli, czosnek, imbir i marchewkę, chwilę smażyć, dodać pomidora oraz mleko kokosowe. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Dodać połowę mango, całość zmielić na gładki sos. Dodać wody do uzyskania preferowanej konsystencji.
- Sos przełożyć z powrotem na patelnię, dodać kurczaka i na średnim ogniu trzymać kilka minut, aż kurczak się ugotuje. Dodać resztę mango i doprawić do smaku: dodać odrobinę soku z cytryny, więcej soli, curry, kurkumy, kolendry, chili.. wg uznania.
- Podawać z ryżem i posypać kolendrą. Smacznego!
Zrobilam wczoraj wyszlo przepyszne,dodalam dwie duze lyzki pasty tikka masala. Najlepsze curry jakie jadlam!
To już trzeci Twój przepis z którego skorzystałem. Jak na razie rządzi 😀
super jedzonko częściej będę do niego wracał 🙂
Dziękuję i pozdrawiam!!
dzięki Daniel! oby inne też przypasowały ????
Pyszny obiad,wbrew pozorom -szybki:) pod warunkiem, że mleko kokosowe zaczniemy robić dzień wcześniej. Uwielbiam mięsa z dodatkiem jakiegoś – owoca. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu.
Na końcu można jeszcze posypać zmielone orzechy nerkowca.
dzięki Marlena i cieszę się, że zasmakowało!