galette ratatouille, czyli tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorem

 

Już trzeci dzień nie mam internetu i przeżywam chwile grozy. A jeżeli już nigdy go nie odzyskam?? Największy problem polega na tym, że zupełnie nie wiem co robić (bo próbowałam już wszystkiego) i nikt nie potrafi mi pomóc. Powoli zaczynam sobie wyobrażać, jak wyglądałby świat, gdyby ktoś nagle wyłączył internet na zawsze.. Całe szczęście (ufff) na mieście można go znaleźć bez problemu 🙂

Ale miała być mowa o czymś zupełnie innym, więc może na temat. Dzisiejsza tarta z bakłażanem powstała z miłości do ratatouille i choć efekt końcowy nie ma za wiele wspólnego z tym słynnym francuskim daniem, tarta wyszła bardzo smaczna.

Przejdź prosto do przepisu

Najbardziej podoba mi się jej forma, czyli tak zwany gallete. Chyba już nigdy nie zrobię normalnej tarty! Pięknie się przypiekła, z góry jak i od spodu.

Ciasto jest idealnie krucho-maślano-rozpływające się w ustach. To pewnie zasługa tego, że dodałam do niego śmietany;)

Warzywa dodałam surowe, więc ta tarta z bakłażanem nie zbyt pracochłonna w przygotowaniu. Jedyne co trzeba zrobić, to porządnie je osolić, odczekać pół godziny (a najlepiej z godzinę), opłukać i odcisnąć część wody. A co do kształtu, to idealnie by było, gdyby wszystkie warzywa miały podobny przekrój. W praktyce jest to jednak trochę trudniejsze do zrealizowania.

5.0 from 1 reviews
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
 
Przygotowanie
  1. Bakłażany i cukinię pokroić na kilku-milimetrowe plasterki (im cieńsze tym lepiej). Obficie posolić i odstawić na co najmniej 30 minut, a najlepiej godzinę.
  2. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać sól i cukier. Wcierać masło, aż do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą. Dodać śmietanę (stopniowo), połączyć wszystkie składniki i chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za suche, dodać więcej śmietany lub wody. Uformować kulę i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Warzywa przełożyć na sitko, dobrze opłukać z soli i odcisnąć nadmiar wody. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, tymianek. Można odrobinę posolić.*
  4. Ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia (posypanym mąką)** na grubość kilku milimetrów (brzegi mogą być cieńsze), do średnicy ok. 35cm. Ułożyć warzywa, na przemian każdy rodzaj i posypać pietruszką. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa, delikatnie dociskając i posmarować je rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Ciasto (z papierem) zsunąć na rozgrzaną blachę.
  5. Piec w 200 C przez ok. 40 minut, aż góra będzie ładnie przypieczona.
  6. Przed podaniem chwilę odczekać. Na koniec posypać pietruszką, bazylią, parmezanem... Według uznania. Tarta bardzo dobrze smakuje też na zimno.
Uwagi
*Jeśli warzywa są dobrze wypłukane, powinno się je dosolić. Najlepiej przed soleniem spróbować kawałek cukinii i ocenić, czy jest to konieczne.
**Nie zapominać o papierze do pieczenia, bez niego bardzo ciężko będzie przenieść tartę na blachę.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Tarta faktycznie przepyszna!
    Ale jest jedno,,ale”…
    Wg mnie surowe warzywa są po upieczeniu zbyt twarde,zdecydowanie lepsza jest z wcześniej grillowanymi warzywami- u mnie z bakłażanem,papryką,cukinią i czerwoną cebulą.
    Po małej modyfikacji zagościła na stałe w naszym domu,najchętniej posypana fetą i natką pietruszki !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):