najczęstsze błędy popełniane w kuchni

Każdy na pewno przeżył w życiu kilka dramatycznych chwil, kiedy to wymarzone danie wylądowało w koszu. Błędy się zdarzają i jest to zupełnie normalne. Problem zaczyna się wtedy, kiedy regularnie coś nam nie wychodzi, tracimy pewność siebie i zniechęcamy się do gotowania. Żeby temu zapobiec przygotowałam listę najczęstszych błędów popełnianych w kuchni.

1. Nie czytanie całego przepisu

Jest to chyba najczęściej popełniany błąd. Czytasz listę składników, wydaje ci się, że wszystko wiesz, a koniec końców coś idzie nie tak. Czasem to małe szczegóły decydują o powodzeniu dania, więc przeczytaj przepis do końca.

Wszystkie składniki warto też przygotować przed gotowaniem, aby później nie okazało się, że brakuje czegoś ważnego. Poza tym będzie trudniej o czymś zapomnieć.

2. Złe odmierzanie składnikówlyżki

Często się zdarza, że ktoś odmierza szklankę produktu zwykłą szklanką, nie sprawdziwszy jej objętości, a potem okazuje się że szklanka miała 300ml. Podobnie z warzywami i owocami. Jabłko może ważyć 100g, ale może też 300. Jeśli podana jest waga, odmierzaj wszystko dokładnie. Objętości w szklankach podaję orientacyjnie oraz dla tych, którzy już znają przepis i wiedzą jaka jest oczekiwana konsystencja (w przypadku wypieków).

Poza tym dla jasności:

Szklanka to 250 ml. Z ciekawostek, w USA to 240ml.

Łyżeczka to 5 ml. Luźno usypana, płaska standardowa łyżeczka.

Łyżka łyżce nierówna. Jedne są większe, inne mniejsze. Przyjęte jest, że ma ona objętość 15 ml i równa się 3 łyżeczkom. Ale warto sprawdzić pojemność swojej, ważąc wodę, która się w niej mieści. Moje stołowe dopiero z lekką górką dają 15 ml. I dla ułatwienia sprawy pisząc łyżka, mam właśnie taką, zwykłą stołową, na myśli, więc ok. 12 ml.

CZYTAJ DALEJ  Papilotki do muffinek – 5 powodów, dla których warto je mieć w swojej kuchni!

3. Źle nagrzany piekarnik

Piekarnik, szczególnie gdy ma już kilka lat, nie zawsze nagrzewa się do podanej temperatury. Dlatego najlepiej jest go raz na jakiś czas kalibrować, albo po prostu zaopatrzyć się w termometr do piekarnika.

4. Zastępowanie składników

Jedne składniki można zastąpić bez problemu, z innymi już nie jest tak prosto: więc żeby nie było niespodzianek, trzymaj się przepisu! Kiedyś dostałam pytanie, czy można w muffinach zastąpić jajka bananami. Można? No nie do końca.

5. Nie próbowanie potrawy podczas gotowania

Niektórzy nie mają w zwyczaju smakowania potrawy podczas gotowania. A przepis nie podaje dokładnych, idealnych ilości soli czy przypraw, tylko orientacyjnie, bo przecież wszystko zależy od składników. Dlatego trzeba na bieżąco próbować i modyfikować przepis w razie potrzeby.

6. Problemy z jajkami

Po pierwsze należ zwrócić uwagę jakiej wielkości są  jajka. Małe mogą ważyć 50 g, a bardzo duże nawet 100. Staram się pisać dokładną wagę, jeśli ma to znaczenie, ale nie zawsze się udaje.

Po drugie: białka. Są najbardziej problemowe, z trzech powodów:

niedokładne rozdzielanie: odrobina żółtka uniemożliwi ich ubijanie! zatem, rób to ostrożnie.

temperatura: białka najłatwiej i najszybciej ubijemy, gdy są w temperaturze pokojowej. Jeśli jajka są z lodówki, wystarczy je zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka minut, albo po rozdzieleniu odczekać z 15 minut.

przebijanie białek: białka po ubiciu powinny być kremowe i gładkie, przebite wyglądają jak zwarzone. Tutaj znajdziecie filmik na ten temat oraz jest pokazane, jak naprawić przebite białka. Wypiek z przebitymi białkami nie wyrośnie za dobrze i może zrobić się zakalec. I trudniej takie wymieszać z resztą składników.

7. Niedopiekanie ciast

Wbrew pozorom zdecydowanie częściej się zdarza, niż przepiekanie. Przepiekanie nie jest takie straszne, ciasto może trochę opadnie, czy delikatnie się przypali. Ale nie będzie niedopieczone. Zanim wyjmiesz je z piekarnika, spójrz na nie, włóż patyka. Czy jest wystarczająco jędrne? Przyrumienione? Jeśli regularni nie dopiekasz ciast, mimo że pieką się dłużej niż jest to podane w przepisie, problemem może być za niska temperatura w piekarniku. Patrz uwaga trzecia 🙂

CZYTAJ DALEJ  Świąteczny obiad – przygotuj go z marką Paclan

8. Zbyt szybkie roztapianie czekolady

Żeby uniknąć zwarzenia czekolady, rozpuszczaj ją delikatnie, najlepiej w kąpieli wodnej. Zwarzonej nie da się niestety naprawić, ale można wykorzystać do gorącej czekolady.

9. Pieczenie zbyt zimnego mięsa

Mięso lubi trafić na patelnię czy do piekarnika w temperaturze pokojowej, inaczej piecze się nierówno. Zatem wyjmij je z lodówki trochę wcześniej.

 

i jak słusznie zwróciła uwagę w komentarzach Kasia:

10. Słaba jakość składników

Na nic zdadzą się nasze trudy, jeśli składniki są słabej jakości. Niestety nie wyczarujemy z nich super dania.

I najważniejsze na koniec: gotowanie powinno być przyjemnością, a kuchnia miejscem gdzie się odstresowujesz. Nerwy na pewno nie pomogą, a trochę luzu nie zaszkodzi. Nie bój się eksperymentować, ale licz się z tym, że czasem coś się nie uda, ale nie będzie to wtedy koniec świata.

Chcesz coś dodać? Pisz w komentarzach. Chętnie usłyszę też o najbardziej efektownych wpadkach ! 🙂

 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Ja bym jeszcze dodała zwracanie uwagi na jakość składników. Często danie się nie udaje, bo składniki były najtańsze i złej jakości-np. ryby z dużą ilością glazury wodnej 🙂

  2. O tym, ile ciast wyrzuciłam do kosza, zanim coś mi się w końcu udało, pisać nie będę… 😉 Do tej pory zdarzają mi się buble, choć podstawowe zasady znam. Zawsze coś może pójść nie tak – nie należy się tym przejmować, tylko spróbować raz jeszcze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *