tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami

Tagine z kurczaka gości na moim stole regularnie, odkąd wróciłam z Maroka kilka lat temu. Choć na miejscu przede wszystkim jedliśmy wołowinę i od razu się zauroczyłam w tamtejszych smakach, to właśnie wersja z drobiem z dodatkiem kiszonych cytryn podbiła moje serce. Rozpływające się w ustach mięso w cytrynowo pomidorowym sosie z dodatkiem cynamonu w towarzystwie aromatycznych ziemniaczków. O mamo, jak tu się nie zakochać ?

przejdź prosto do przepisu

tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami. pyszny aromatyczny obiad, który robi się sam

A co to właściwie jest tagine? Jest to danie przygotowane w naczyniu o tej samej nazwie. W Maroko jest to duszone mięso, ryby, warzywa, ale uwaga, bo w Tunezji jest to coś na wzór omleta. Samo naczynie stanowi gliniana misa ze stożkową pokrywą. Danie gotuje się bardzo powoli, smaki nie uciekają, a wyparowana woda dzięki kształtowi pokrywy skrapla się z powrotem i powstaje pyszny, aromatyczny sos. Mam wrażenie, że wszystko smakuje lepiej, a mięso wychodzi delikatniejsze. Oczywiście można danie przygotować beż oryginalnego tagine na patelni czy w żaroodpornym naczyniu w piekarniku , ale jeśli macie możliwość takie zakupić lub pożyczyć, to zachęcam!

Cytryny kiszone najlepiej zrobić samemu z niewoskowanych i niepryskanych cytryn (tutaj przepis), choć ostatnio kupiłam gotowy słoik, bo jest tu w Paryżu mnóstwo sklepików arabskich. W Polsce podobne można znaleźć w internecie (np. tutaj). Można je też zastąpić świeżymi cytrynami, choć ten, kto próbował tych kiszonych, wie, że są to dwa totalnie różne smaki.

tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami. pyszny aromatyczny obiad, który robi się sam

Dużo ludzi myśli, że tagine używa się w piekarniku. I choć teoretycznie można, zdecydowanie lepiej jest je postawić na gazie (lub płycie), przez co jest bardziej ekonomiczne.

tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami. pyszny aromatyczny obiad, który robi się sam tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami. pyszny aromatyczny obiad, który robi się sam

4.5 from 2 reviews
tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 udka z kurczaka (albo pół kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki)
  • 2-3 ziemniaki
  • pół kiszonej cytryny (lub kilka plasterków świeżej)
  • kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • ¾ łyżeczki kolendry mielonej
  • ⅓ łyżeczki kurkumy mielonej
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • 2 laski cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta płatków chili lub kawałek papryczki chili
  • 1,5 łyżki oliwek
  • 1 pomidor (lub 2 małe)
  • oliwa z oliwek
  • do podania: sałatka i kuskus (opcjonalnie, ale jest pyszny do sosu) lub pieczonymi paprykami
CZYTAJ DALEJ  Pasta z awokado i twarogu
Przygotowanie
  1. Tagine postawić na gazie (płycie) na małym ogniu.
  2. Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojony imbir i kurczaka.
  3. Kumin, kolendrę, kurkumę, szafran i dużą szczyptę soli wymieszać z 3 łyżkami oliwy i wylać na kurczaka.
  4. Kiszoną cytrynę opłukać i odkroić słony miąższ, pozostawiając skórkę. Przekroić na mniejsze kawałki.
  5. Dodać oliwki, cytrynę, obranego i pokrojonego pomidora, lekko wymieszać, przykryć i gotować z pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki (można je ułożyć na dole naczynia), dosolić do smaku i gotować kolejną godzinę, albo aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Podawać z kuskusem (opcjonalnie) i sałatką.
  6. Przykładowa sałatka: kawałek ogórka, cebuli i 1 pomidor drobno pokroić, dodać pietruszki, natki kolendry, oliwy i trochę soli i wymieszać.
  7. Kuskus: na 2-3 osoby szklankę kuskusu zalać szklanką wody, odrobiną oliwy i soli. Zamieszać i odstawić do napęcznienia.
Uwagi
Zamiast tagina można użyć grubą patelnię z pokrywką, albo upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (160C).
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Przepyszne danie. Szybkie i efektowne. Polecam dodac pokrojone cukinie razem z ziemniakami – pasuja wysmienicie, a puszczajac sok podczas duszenia, tworza znakomity sos 🙂

  2. Twoj blog zdecydowanie jest moim faworytem , regularnie wracam i gotuje !

    Poza Belgią od Kuchni w ogóle mi sie nie zdaża :);)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):