tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami. pyszny aromatyczny obiad, który robi się sam
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami

5 komentarzy

Tagine z kurczaka gości na moim stole regularnie, odkąd wróciłam z Maroka kilka lat temu. Choć na miejscu przede wszystkim jedliśmy wołowinę i od razu się zauroczyłam w tamtejszych smakach, to właśnie wersja z drobiem z dodatkiem kiszonych cytryn podbiła moje serce. Rozpływające się w ustach mięso w cytrynowo pomidorowym sosie z dodatkiem cynamonu w towarzystwie aromatycznych ziemniaczków. O mamo, jak tu się nie zakochać ?

przejdź prosto do przepisu

tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami. pyszny aromatyczny obiad, który robi się sam

A co to właściwie jest tagine? Jest to danie przygotowane w naczyniu o tej samej nazwie. W Maroko jest to duszone mięso, ryby, warzywa, ale uwaga, bo w Tunezji jest to coś na wzór omleta. Samo naczynie stanowi gliniana misa ze stożkową pokrywą. Danie gotuje się bardzo powoli, smaki nie uciekają, a wyparowana woda dzięki kształtowi pokrywy skrapla się z powrotem i powstaje pyszny, aromatyczny sos. Mam wrażenie, że wszystko smakuje lepiej, a mięso wychodzi delikatniejsze. Oczywiście można danie przygotować beż oryginalnego tagine na patelni czy w żaroodpornym naczyniu w piekarniku , ale jeśli macie możliwość takie zakupić lub pożyczyć, to zachęcam!

Cytryny kiszone najlepiej zrobić samemu z niewoskowanych i niepryskanych cytryn (tutaj przepis), choć ostatnio kupiłam gotowy słoik, bo jest tu w Paryżu mnóstwo sklepików arabskich. W Polsce podobne można znaleźć w internecie (np. tutaj). Można je też zastąpić świeżymi cytrynami, choć ten, kto próbował tych kiszonych, wie, że są to dwa totalnie różne smaki.

tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami. pyszny aromatyczny obiad, który robi się sam

Dużo ludzi myśli, że tagine używa się w piekarniku. I choć teoretycznie można, zdecydowanie lepiej jest je postawić na gazie (lub płycie), przez co jest bardziej ekonomiczne.

tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami. pyszny aromatyczny obiad, który robi się sam tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami. pyszny aromatyczny obiad, który robi się sam

4.5 from 2 reviews
tagine z kurczaka z cytrynami i oliwkami
 
na 2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 udka z kurczaka (albo pół kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki)
  • 2-3 ziemniaki
  • pół kiszonej cytryny (lub kilka plasterków świeżej)
  • kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • ¾ łyżeczki kolendry mielonej
  • ⅓ łyżeczki kurkumy mielonej
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)
  • 2 laski cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta płatków chili lub kawałek papryczki chili
  • 1,5 łyżki oliwek
  • 1 pomidor (lub 2 małe)
  • oliwa z oliwek
  • do podania: sałatka i kuskus (opcjonalnie, ale jest pyszny do sosu) lub pieczonymi paprykami
Przygotowanie
  1. Tagine postawić na gazie (płycie) na małym ogniu.
  2. Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojony imbir i kurczaka.
  3. Kumin, kolendrę, kurkumę, szafran i dużą szczyptę soli wymieszać z 3 łyżkami oliwy i wylać na kurczaka.
  4. Kiszoną cytrynę opłukać i odkroić słony miąższ, pozostawiając skórkę. Przekroić na mniejsze kawałki.
  5. Dodać oliwki, cytrynę, obranego i pokrojonego pomidora, lekko wymieszać, przykryć i gotować z pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki (można je ułożyć na dole naczynia), dosolić do smaku i gotować kolejną godzinę, albo aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Podawać z kuskusem (opcjonalnie) i sałatką.
  6. Przykładowa sałatka: kawałek ogórka, cebuli i 1 pomidor drobno pokroić, dodać pietruszki, natki kolendry, oliwy i trochę soli i wymieszać.
  7. Kuskus: na 2-3 osoby szklankę kuskusu zalać szklanką wody, odrobiną oliwy i soli. Zamieszać i odstawić do napęcznienia.
Uwagi
Zamiast tagina można użyć grubą patelnię z pokrywką, albo upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (160C).
 

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Hmmm a imbir to już inwencja twórcza. Imbir jest z Azji i w Maroku nie dodaje sie go do potraw.

  2. Przepyszne danie. Szybkie i efektowne. Polecam dodac pokrojone cukinie razem z ziemniakami – pasuja wysmienicie, a puszczajac sok podczas duszenia, tworza znakomity sos 🙂

  3. Twoj blog zdecydowanie jest moim faworytem , regularnie wracam i gotuje !

    Poza Belgią od Kuchni w ogóle mi sie nie zdaża :);)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):