Babeczki kokosowe z miodem – to propozycja nie tylko dla miłośników słodkości, ale także dla tych, którzy cenią sobie prostotę i naturalność składników. To połączenie smaku kokosu z nutą miodu z pewnością Was zachwyci. A przygotowanie tych małych, słodkich przysmaków jest tak proste, że nawet początkujący cukiernik poradzi sobie z tym zadaniem. Czy jesteście gotowi na przygodę z babeczkami kokosowymi z miodem? Zaczynamy!
Babeczki kokosowe z miodem – składniki
Potrzebujecie:
- 200 g mąki
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 g miodu
- 150 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Alternatywy:
- Jeżeli chcielibyście dodać swoim babeczkom nieco więcej wilgotności, możecie dodać do ciasta pół szklanki jogurtu naturalnego.
- Miod możecie zastąpić syropem klonowym dla odmiany smaku.
- Jeżeli jesteście alergikami, mąkę pszenną możecie zastąpić mąką bezglutenową.
Babeczki kokosowe z miodem – przepis krok po kroku
- Przygotujcie ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce łączymy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce miksujemy jajka z miodem, a następnie dodajemy ostudzone masło. Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi i mieszamy, aż do połączenia.
- Napełnijcie foremki: Ciasto rozdzielamy równomiernie do foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 wysokości.
- Pieczcie babeczki: Wstępnie nagrzanym piekarniku pieczemy babeczki w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
- Studźcie i podawajcie: Po upieczeniu, babeczki kokosowe z miodem studzimy na kratce, a następnie podajemy.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.