Bezglutenowy catering dietetyczny staje się coraz popularniejszy nie tylko wśród osób z nietolerancją glutenu. W ostatnich latach składnik ten nie cieszy się najlepszą sławą, pomimo że występuje w wielu codziennych artykułach spożywczych. Sprawdzamy, czym kierować się przy wyborze cateringu, który spełni wszystkie, nawet najbardziej wygórowane oczekiwania!
Eliminowanie z jadłospisu składników, które kiedyś uchodziły za wartościowe, nie jest niczym nowym. W latach 30. prowadzone były kampanie namawiające do spożywania cukru pod znanym hasłem „cukier krzepi”. Dzisiaj podejście do słodkości zmieniło się o 180 stopni. Podobnie jest w przypadku glutenu, chociaż teoria o jego szkodliwości nadal jest podważana przez część specjalistów. Faktem jest jednak, że są osoby, których gluten zdecydowanie nie krzepi, jednak czy to oznacza, że każdy skorzysta na wyeliminowaniu z diety produktów z jego zawartością?
Catering bez glutenu – u kogo się sprawdzi?
Utrzymanie diety bezglutenowej nie jest proste. Chociaż w sklepach można znaleźć coraz więcej produktów bezglutenowych, często są bez smaku lub kosztują znacznie więcej od tradycyjnych odpowiedników. Śladowymi ilościami glutenu potrafią być też zanieczyszczone najmniej spodziewane artykuły np. orzechy czy kasze. Łatwo przypadkowo dodać go do posiłku, jeśli nie zachowasz określonych standardów podczas gotowania.
Osoby, które rezygnują z glutenu z własnej woli, nie muszą przejmować się ostrzeżeniami o śladowej zawartości tej substancji, jednak chorzy na celiakię czy schorzenia jelit po zjedzeniu niedozwolonego produktu mogą trafić do szpitala. W ich przypadku catering bezglutenowy będzie najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Koniecznie musi być ułożony przez dietetyka, który najlepiej zna zawartość glutenu w poszczególnych produktach oraz potrafi skomponować z nich smaczne i wartościowe posiłki.
Na czym polega catering z dostawą do domu?
Ogromną zaletą cateringu pudełkowego jest dostawa prosto pod drzwi. Nie musisz wychodzić z domu, aby mieć pod ręką bezpieczne dania, dzięki czemu spada ryzyko sięgania po mniej zdrowe przekąski. Samodzielne komponowanie posiłków bez glutenu potrafi być bardzo czasochłonne, a poza tym łatwo o błędy.
Chorujesz na celiakię? Prawdopodobnie zdarza Ci się w kółko jeść te same, bezpieczne posiłki, przez co nie dostarczasz organizmowi szerokiej gamy składników odżywczych. Wystarczy zamówić profesjonalny, dietetyczny catering bezglutenowy, aby codziennie otrzymywać inne dania pełne smaku – zajrzyj na stronę Wygodnej Diety!
Znajdziesz w nim takie specjały, jak np. pieczone nuggetsy z salsą mango-chilli czy naleśniki z kremem z nerkowców. Wedle opinii klientów dania nie powtarzają się na przestrzeni tygodni, więc nie ma miejsca na monotonię.
Ile kosztuje catering dietetyczny na cały miesiąc?
Zdrowie i dobre samopoczucie powinno być bezcenne, ale koszt cateringu jest ważnym czynnikiem w podejmowaniu decyzji. Bezglutenowy catering złożony z pięciu posiłków możesz otrzymać w cenie niewiele wyższej od standardowych diet odchudzających. Ostateczny koszt zależy od wybranej kaloryczności, okresu trwania zamówienia i liczby zestawów zamówionych pod jeden adres.
Dzienne zapotrzebowanie kalorii dla osoby dorosłej wynosi zazwyczaj 2000 kcal, a catering na 30 dni o takiej wartości będzie kosztował ok. 2000 zł. Po zsumowaniu miesięcznych zakupów bezglutenowych produktów z pewnością zauważysz, że nie wydasz dużo więcej. Tymczasem będziesz cieszyć się doskonałym samopoczuciem i mnóstwem wolnego czasu.
Bezglutenowy catering dietetyczny – dla kogo to świetna opcja?
Niezbędne sprzęty w domu. Co warto mieć?
Poszukiwanie równowagi między pracą a życiem prywatnym
