Pokażę Wam, jak przygotować domowe bułki bezglutenowe, które nie tylko są pyszne, ale również łatwe w wykonaniu. Bez względu na to, czy prowadzicie dietę bezglutenową z wyboru, czy z konieczności, z pewnością docenicie ten przepis. Spróbujcie go raz, a przekonacie się, że domowe bułki bezglutenowe to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Bułki bezglutenowe – składniki
Na 8-10 bułek potrzebujesz:
- 500 g mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka suchych drożdży bezglutenowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 ml ciepłej wody
Alternatywy:
- Jeżeli chcecie dodać bułkom trochę dodatkowego smaku, możecie dodać do ciasta np. siemię lniane, ziarna słonecznika czy pestki dyni.
- Zamiast suchej mąki bezglutenowej, możecie użyć mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i gryczanej w równych proporcjach.
Bułki bezglutenowe – przepis krok po kroku
- Przygotowanie ciasta: W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj oliwę i ciepłą wodę. Wymieszaj wszystko, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj więcej wody. Jeżeli za mokre – dodaj więcej mąki.
- Wyrabianie ciasta: Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Formowanie bułek: Po tym czasie, na stolnicy posypanej mąką, uformuj z ciasta bułki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie: Bułki bezglutenowe piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż będą złoto-brązowe.
- Ostudzenie: Po wyjęciu z piekarnika, ostudź bułki na kratce.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
