Mój organizm wciąż upomina się o poświąteczny detoks i ciągle mam nietypowe zachcianki, a to burak, a to czerwona kapusta. A że jestem raczej uległa, spełniam je z wielką przyjemnością. W końcu zostanie mi to wynagrodzone w postaci świetnego samopoczucia 😉
Zatem kolejna propozycja oczyszczająca to cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado.
Czerwona kapusta swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. To te same co występują w jagodach, borówkach czy malinach. Zawiera siarkę, która usprawnia pracę wątroby i wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych, a dzięki obecności błonnika kapusta pobudza jelita do pracy.
Poza tym jest kopalnią witamin z grupy B oraz A, E i K i rutyny, jak również minerałów, zawiera wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy.
Z kolei awokado nie znalazło się w zupie ot tak, czy dla koloru. W opinii wielu ekspertów jest jednym z najzdrowszych pokarmów, ze względu na zawarte tłuszcze, witaminy i minerały, tzw. masło bogów 🙂 Poza tym jest dobrym źródłem błonnika, czyli usprawnia pracę jelit. Zawiera też duże ilości glutationu, który wspomaga pracę wątroby i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Więcej o zaletach awokado tutaj i tutaj po angielsku.
Dodać do tego dużo cytryny, która ma z kolei właściwości odkwaszające i otrzymamy świetne danie, które oczyszcza organizm i pobudza układ trawienny, jednocześnie dostarczając duże ilości wartości odżywczych. Aha i jest całkiem smaczna 😉 Jak to się mówi: win-win !
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 marchewki
- ½ główki małej czerwonej kapusty (ok. 400g)
- 2 małe udka z kurczaka
- 1 litr wody
- kawałek papryczki chili
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 2 liście ziela angielskiego
- cytryna
- sól do smaku
- dojrzałe awokado do podania
- Udka obsmażyć na suchej patelni na średnim ogniu w celu wytopienia części tłuszczu i przyrumienienia.
- Cebulę pokroić na średnie kawałki i zeszklić na łyżce masła lub innego tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i pokrojonej papryczki chili. Dodać kolendrę i kmin oraz ziele angielskie i smażyć jeszcze chwilę.
- Dodać wodę, udka, obraną i pokrojoną marchewkę, doprowadzić prawie do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 30 min., w międzyczasie zbierając pianę z powierzchni.
- Dodać poszatkowaną kapustę i łyżeczkę soli (lub wg uznania) i gotować kolejne 30 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości.
- Doprawić solą, pieprzem i wcisnąć sok z połowy cytryny, ewentualnie więcej wg uznania.
- Kurczaka zdjąć z kości lub podawać w całości.
- Podawać z awokado i ewentualnie drobno pokrojoną papryczką chili.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Bezbłędna! : )