Cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado

Mój organizm wciąż upomina się o poświąteczny detoks i ciągle mam nietypowe zachcianki, a to burak, a to czerwona kapusta. A że jestem raczej uległa, spełniam je z wielką przyjemnością. W końcu zostanie mi to wynagrodzone w postaci świetnego samopoczucia 😉

Zatem kolejna propozycja oczyszczająca to cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado.

Przejdź prosto do przepisu

cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado

Czerwona kapusta swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. To te same co występują w jagodach, borówkach czy malinach. Zawiera siarkę, która usprawnia pracę wątroby i wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych, a dzięki obecności błonnika kapusta pobudza jelita do pracy.

Poza tym jest kopalnią witamin z grupy B oraz A, E i K i rutyny, jak również minerałów, zawiera wapń, magnez, potas, żelazo oraz  kwas foliowy.

Więcej tutaj i tutaj.

cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado

Z kolei awokado nie znalazło się w zupie ot tak, czy dla koloru. W opinii wielu ekspertów jest jednym z najzdrowszych pokarmów, ze względu na zawarte tłuszcze, witaminy i minerały, tzw. masło bogów 🙂 Poza tym jest dobrym źródłem błonnika, czyli usprawnia pracę jelit. Zawiera też duże ilości glutationu, który wspomaga pracę wątroby i pomaga usuwać toksyny z organizmu.  Więcej o zaletach awokado tutaj i tutaj po angielsku.

cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado

Dodać do tego dużo cytryny, która ma z kolei właściwości odkwaszające i otrzymamy świetne danie, które oczyszcza organizm i pobudza układ trawienny, jednocześnie dostarczając duże ilości wartości odżywczych. Aha i jest całkiem smaczna 😉 Jak to się mówi: win-win !

Cytrynowa zupa z kapusty z kurczakiem i awokado
 
na 2 duże porcje
Przygotowanie
  1. Udka obsmażyć na suchej patelni na średnim ogniu w celu wytopienia części tłuszczu i przyrumienienia.
  2. Cebulę pokroić na średnie kawałki i zeszklić na łyżce masła lub innego tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanego czosnku i pokrojonej papryczki chili. Dodać kolendrę i kmin oraz ziele angielskie i smażyć jeszcze chwilę.
  3. Dodać wodę, udka, obraną i pokrojoną marchewkę, doprowadzić prawie do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 30 min., w międzyczasie zbierając pianę z powierzchni.
  4. Dodać poszatkowaną kapustę i łyżeczkę soli (lub wg uznania) i gotować kolejne 30 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości.
  5. Doprawić solą, pieprzem i wcisnąć sok z połowy cytryny, ewentualnie więcej wg uznania.
  6. Kurczaka zdjąć z kości lub podawać w całości.
  7. Podawać z awokado i ewentualnie drobno pokrojoną papryczką chili.
Uwagi
Ilość papryczki chili zależy od jej ostrości i preferencji.

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):