Dziś Mikołajki, tak więc chciałabym życzyć wszystkiego najlepszego wszystkim Mikołajom! Oraz dużo czekolady i innych słodkości wszystkim pozostałym. Rok temu o tej porze dodałam kruche ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym, zatem żeby tradycji stało się zadość, dziś dodaję delikatne ciastka migdałowe, tym razem wycinane.
Ciasteczka są proste w przygotowaniu, ciasto wychodzi bardzo przyjemne: łatwo się wałkuje i wycina. Bonus: nie zmieniają kształtu po upieczeniu!
Można je dekorować czekoladą, orzechami, ale wg mnie najlepiej smakują z lukrem mandarynkowym (lub pomarańczowym). Dodatkowo lubię je też posypać kokosem, wyglądają wtedy jak poprószone śniegiem ❄
Uwaga apropo migdałów: najlepsze będą migdały blanszowane już zmielone, bo są najdrobniejsze, opcjonalnie można je zmielić samemu w młynku do kawy.
Jeśli chcemy dekorować czekoladą, najlepiej wcześniej ją temperować. Tutaj znajdziesz instrukcję. A dlaczego? Czekolada pozostaje błyszcząca, ma wyższą temperaturę topnienia (nie rozpuszcza się w ręce), jest bardziej twarda i szybciej zastyga. Czekolada kupna jest temperowana: dlatego tak fajnie strzela przy łamaniu! Niestety traci swoje właściwości podczas roztapiania.
Mam praktycznie gotowy drugi przepis z wykorzystaniem płatków owsianych! Czyli ciastka migdałowo owsiane, również wycinane. Jeśli macie na niego ochotę, napiszcie w komentarzach!
- 160 g mąki
- 100 g mielonych migdałów *
- 120 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 1 żółtko + 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- lukier mandarynkowy: cukier puder i mandarynka (opcjonalnie pomarańcza)
- Suche składniki dokładnie wymieszać i wetrzeć w nie zimne masło (ja to robię malakserem), aż masa będzie przypominać bułkę tartą.
- Dodać żółtko wymieszane z wodą i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny, albo aż ciasto stwardnieje.
- Rozwałkować na kilka milimetrów i wycinać dowolne kształty. Piec w 180C przez ok. 10 minut. Ostudzić.
- Dekorować wg uznania, czekoladą, lukrem i orzechami.
- Lukier mandarynkowy: 2-3 łyżki cukru pudru wymieszać z odrobiną skórki z mandarynki i sokiem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Acha i ciasto w ogóle nie było elastyczne tylko kleiło się jak szalone..
Witam!
Zamiast migdałów dodałam orzechy włoskie zmielone, mąkę orkiszową i wyszły mi jakiś takie meeega kruche i dziwnie mączne w smaku…..:-( co powinnam poprawić?
przykro słyszeć:( włoskie są bardziej tłuste, a orkiszowa ma mniej glutenu. więc to na pewno miało wpływ. a jakiego typu orkiszowa? razowa? i czy masło było zimne? czy ciasto było dobrze schłodzone? i czy na pewno w piekarniku była wystarczająca temperatura? więcej pytań póki co nie mam 😉
koniecznie podaj proszę przepis na ciasteczka migdałowo-owsiane! 😀 całkiem niedawno odkryłam Twoją stronę i jestem zakochana w przepisach owsianych! (do tej pory tylko z tego korzystałam 😉 ).
Pozdrawiam serdecznie 🙂
bardzo mi miło! to dodam ciastka, ale po weekendzie. specjalnie dla ciebie ????
Rewelacja! Nie dość, że moje ulubione migdały to jeszcze lukier mandarynkowy! Ach, dla takich pyszności warto żyć 😀
dokładnie;)
pięknie wyglądają, pycha 🙂
wyglądają doskonale szczególnie te z orzeszkiem:)
bo są takie malutkie ????