gulasz z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową

Pisałam już jak bardzo lubię grudzień? Nie? Pieczenie ciastek, lepienie pierogów, dekorowanie choinki i wcinanie rozgrzewających dań sprawia mi wiele radości. Szczególnie gdy pada śnieg. W Nicei raczej biało nie będzie, choć nigdy nie wiadomo, bo w 1985 roku, podczas zimy stulecia, na promenadzie ludzie jeździli na nartach. Tymczasem pozostaje mi zjeść gulasz z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową.

promenade-des-anglais-1985

Ale i tak największą frajdę sprawiłby mi widok ośnieżonych palm! Nie ma co.

2800

Wracając do przepisu…

gulasz-dynia-guinessem02

Gulasz z dynią i guinnessem już sam w sobie jest pyszny, ale to dzięki przyprawie piernikowej nabiera nowego wymiaru: świąteczno-orientalno-rozgrzewającego, który bardzo przypadł mi do gustu, szczególnie w połączeniu z kremowym puree z ziemniaków.

I żeby nie było: przyprawy jest dość mało, więc gulasz nie będzie smakował jak piernik. Będzie za to wyczuwalny delikatny aromat cynamonu, goździków i imbiru.

gulasz-dynia-guinessem01

 

gulasz wołowy z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową

5.0 from 1 reviews
gulasz z dynią, guinnessem i przyprawą piernikową
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 600 g wołowiny (np. pręgi)
  • 3 średnie cebule (np. czerwone)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek dyni (ok. 350 g)
  • 250 ml guinnessa
  • 250 ml delikatnego bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • ⅓ łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej bez cukru)
  • duża szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie
  1. Mięso opłukać, wysuszyć i pokroić w niedużą kostkę (ok. 1,5 cm). Pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut.
  2. Rozgrzać patelnię. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać posiekany czosnek i smażyć, aż cebula będzie lekko skarmelizowana. Przełożyć do garnka o grubym dnie.
  3. Zwiększyć temperaturę, dodać trochę tłuszczu i przyrumienić mięso. Najlepiej w 3 turach, żeby nie było zbyt tłoczno. Przełożyć do garnka.
  4. Zalać guinnessem i bulionem, posolić, opcjonalnie dodać więcej płynu, żeby mięso było w całości przykryte. Doprowadzić prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować 2-3 godziny, aż mięso będzie prawie miękkie.
  5. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię, przyprawę piernikową oraz pieprz cayenne i gotować, aż dynia będzie miękka. Opcjonalnie gulasz można zagęścić mąką.
  6. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
  7. Podawać z puree z ziemniaków, kopytkami, kluskami śląskimi. Wg uznania.
CZYTAJ DALEJ  rolada dyniowa z kremowym nadzieniem
Uwagi
Gęstość sosu zależy od czasu gotowania się mięsa. Jeśli mięso bardzo szybko zmięknie, tym samym sos pozostanie rzadki, można go zagęścić mąką, wg uznania.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Oj to by musiał być fajny widok zobaczyć tyle śniegu w Nicei 🙂 A danie prezentuje się pysznie! Super przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):