Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu i świetnie komponuje się z daniami mięsnymi i surówkami. Omawiany rodzaj kaszy powinien zasmakować zarówno dzieciom, młodzieży, jak i dorosłym. Jak kasza gryczana wpływa na pracę jelit, jakie są jej największe zalety oraz z czym można ją podawać w domu?
Kasza gryczana a jelita – jak to wygląda w praktyce?
Dostępne na rynku kasze gryczane coraz częściej pojawiają się w planach żywieniowych młodych i dojrzałych osób. Oczywiście kluczem do sukcesu jest skonsultowanie takiego planu z dietetykiem i racjonalne wdrożenie kaszy gryczanej do swojej diety. Trzeba mieć jednak pełną świadomość tego, że kasza gryczana spożywana w rozsądnych ilościach korzystnie wpływa na pracę jelit. Dzięki niej jelita są oczyszczone, a wysoka zawartość błonnika doprowadza do tego, iż można liczyć na dłuższe utrzymanie uczucia sytości. Przekłada się to na brak podjadania pomiędzy posiłkami. Dodatkowo wspomniana wcześniej kasza wspiera wchłanianie niezbędnych składników odżywczych, reguluje pracę jelit i sprawdza się na diecie odchudzającej, z uwagi na swoją niską kaloryczność (po ugotowaniu).
Jakie jeszcze zalety niesie za sobą kasza gryczana? Przykłady
Wymienione wyżej zalety to zaledwie początek, ponieważ kasza gryczana niepalona niesie za sobą jeszcze wiele innych korzyści. Wystarczy wymienić w tym miejscu m.in.:
- wsparcie naturalnej odporności organizmu,
- spowolnienie procesów starzenia się organizmu,
- niski indeks glikemiczny,
- obniżenie poziomu złego cholesterolu,
- uregulowanie ciśnienia,
- wzmocnienie naczyń krwionośnych.
Czym jest to spowodowane? Przede wszystkim tym, że w kaszy gryczanej można znaleźć przeciwutleniacze, sporą dawkę błonnika, witaminy z grupy B, kwas foliowy, cynk, żelazo, mangan, potas, miedź i magnez.
Z czym można serwować kaszę gryczaną? Kilka ciekawych propozycji
Jak już zostało wspomniane, kasza gryczana Bio Babalscy może być serwowana na wiele różnych sposobów i z wieloma ciekawymi potrawami oraz dodatkami. Taka kasza sprawdzi się w połączeniu z mięsem, gotowanymi warzywami, sosami (pieczarkowym, grzybowym, śmietanowym), grzybami, buraczkami, surówkami, farszami, pulpetami i gołąbkami. Możliwości jest tak dużo, iż każdy fan kaszy gryczanej zdoła znaleźć dla siebie dogodną opcję na stworzenie wyśmienitego obiadu dla siebie lub całej rodziny. Doskonałym przykładem w tej kategorii jest kasza gryczana Krakowska BIO, która zachwyca domowników swoim wyrazistym smakiem i aromatem. Z powodzeniem zaserwuje się ją jako podstawowy dodatek do dań mięsnych i warzywnych. Może też stanowić pyszny farsz do domowych gołąbków.
Jak taka kasza zadziała natomiast na ludzki organizm? Będzie odpowiadać m.in. za zapobieganie powstawaniu miażdżycy, uregulowanie pracy układu pokarmowego, wsparcie jelit, lepsze funkcjonowanie układu nerwowego, zwalczanie wolnych rodników, uregulowanie ciśnienia, działanie przeciwzapalne i wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz włosowatych. Nie da się ukryć, że taką kaszę zawsze warto mieć pod ręką, ponieważ z jej pomocą w krótkim czasie przygotuje się pożywny i smakowity posiłek dla gości.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]