Ostatnio na facebooku zapytałam was, co najchętniej jecie na śniadanie i tak, jak po cichu liczyłam, wygrały placki! Owsianka była […]
wegetariańskie
curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy
6 komentarzyHello listopadzie! Mam wrażenie, że ciągle tylko piszę o pogodzie, ale jakby nie było, to co jemy, ma z nią […]
chlebek dyniowy z płatkami owsianymi, orzechami i miodem. bez mąki i prawie bez cukru
8 komentarzyAle mamy jesień! Od tygodnia było tu ponad 20C, słońce, złoto czerwone liście i uskutecznialiśmy spacery, pikniki, wycieczki. Od wczoraj […]
omlet marchewkowy z ricottą rozpływający się w ustach
6 komentarzyOstatnio dużo kombinowałam z omletami: na słodko, na słono i się zorientowałam, że poza jednym jedynym z batatem, nie ma […]
krem z batatów, buraków i jabłka, czyli oda do jesieni
9 komentarzyWiem, że teoretycznie jest jeszcze lato i choć nie jest za ciepło, chodzę z gołymi nogami i udaję, że nie […]
ciastka z figami (z mąki orkiszowej z płatkami owsianymi, prawie bez cukru)
3 komentarzeNiektóre przepisy chodzą za mną kilka dobrych lat, zanim w końcu uda mi się je zrobić. Czasem wynika to z […]
kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad
4 komentarzeSzybki obiad po pracy? Leniwy weekend i brak natchnienia? Jesteście świeżo po przeprowadzce i wasza kuchnia nie jest jeszcze gotowa […]
owoce pod kruszonką owsiano-kokosową, czyli moje ulubione crumble
0 komentarzyOstatnio jestem na etapie czyszczenia szafek oraz zamrażalnika, ponieważ jakiś czas temu okazało się, że opuszczamy Niceę???? Część mnie trochę się […]
ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki
10 komentarzyCiasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i […]
tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado z dużą ilością mięty i pietruszki
4 komentarzeZrobiłam niedawno inwentaryzację w szafkach, bo już totalnie nie wiedziałam, co mam i w jakich ilościach i trochę się przeraziłam: […]
tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie (bez pieczenia)
4 komentarzeOstatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak się udał? […]
jak zrobić labneh i z czym go jeść?
7 komentarzyCzy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się […]
pieczona owsianka z owocami
6 komentarzyCzasem żałuję, że nie nazwalam bloga „owies my love” czy coś takiego, bo przepisów z udziałem płatków owsianych dodaję najwięcej […]
pieczone pulpety warzywne z marchewką, ciecierzycą w aromatycznym sosie pomidorowym
8 komentarzyNa pewno macie takie dni, że nie chce się wam gotować, myśleć o tym co ugotować, a tym bardziej iść […]
frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską
2 komentarzeTo już oficjalne: sezon na szparagi (tutaj w Nicei) dobiegł końca ???? Zbyt szybko! Nie byłam na to przygotowana, chciałam się […]