Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami to połączenie wyjątkowych smaków i tekstur, które z pewnością zachwycą Was i Waszych bliskich. Jest to danie niezwykle proste do przygotowania, a jednocześnie wygląda spektakularnie na talerzu. Delikatność sera, słodycz gruszki i chrupkość orzechów tworzą niepowtarzalną harmonię. Gotowi na kulinarną przygodę? Zapraszam!
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami – składniki
Będziemy potrzebować:
- 200 g sera koziego
- 2 dojrzałe gruszki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g mieszanki sałat
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Alternatywy:
- Zamiast orzechów włoskich, możecie spróbować orzechów nerkowca lub pekan.
- Ser kozi można zastąpić serem feta lub mozzarellą, jeśli preferujecie łagodniejszy smak.
Sałatka z kozim serem, gruszką i orzechami – przepis krok po kroku
- Przygotuj składniki: Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Ser kroimy na małe kawałki. Orzechy rozdrabniamy na drobne kawałki.
- Ułóż sałatkę: Na talerzach rozkładamy mieszankę sałat. Na wierzchu układamy plasterki gruszek, kawałki sera i posypujemy orzechami.
- Przygotuj dressing: W małej miseczce mieszamy oliwę z oliwek z miodem, solą i pieprzem.
- Podawaj sałatkę: Dressing polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.