ciasteczka owsiane z żurawiną bez mąki

ciasteczka owsiane z żurawiną bez mąki

Płatki owsiane są świetne: uniwersalne, tanie, zdrowe, pożywne i według mnie również pyszne! Dlatego dodaję je do praktycznie wszystkich wypieków. Muffinów, ciastek, pancakesów. Zazwyczaj pełnią rolę drugoplanową, ale tym razem chciałam, żeby to one grały pierwsze skrzypce. I tak powstały ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu, żurawiny oraz masła. I praktycznie niczego więcej.

Przejdź prosto do przepisu

DSC_3818

Takie ciasteczka owsiane są proste w przygotowaniu i można je modyfikować na różne sposoby. Można dodać orzechów, innych owoców suszonych, skórki z pomarańczy i czekolady. Albo nawet oblać czekoladą. Ten ostatnio pomysł szczególnie do mnie przemawia. Czy są na świecie ludzie, którzy nie mają słabości do czekolady?

DSC_3779

W smaku przypominają trochę ciasteczka digestive, ale oczywiście są lepsze chociażby z tego względu, że wszystkie składniki każdy dobrze zna i potrafi je wymówić. Są też bardziej miękkie.

DSC_3801

5.0 from 1 reviews
ciasteczka owsiane z żurawiną bez mąki
 
na 15 małych ciastek
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 150g płatków owsianych (niecałe 1,5 szklanki)
  • 100g masła
  • 50 miodu (2 łyżki)
  • garść żurawiny*
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina soku z cytryny
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta soli
Sposób
  1. Płatki dobrze zmielić. Dodać sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszać.
  2. Masło rozpuścić i wymieszać z miodem i cytryną. Jeśli miód jest skrystalizowany, dodać do ciepłego masła.
  3. Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi i odstawić do lodówki na 45 min., aby masa stwardniała**.
  4. Uformować 3 cm rulon i pokroić na 1,5 centymetrowe kawałki. Rozpłaszczyć do 1 cm. Można też po prostu ulepić kulki i potem je rozpłaszczyć.
  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C ok. 12 min, aż ciastka się ładnie przyrumienią.
  6. Gdy ciastka trochę stwardnieją, przełożyć je z blachy na kratkę do ostygnięcia.
  7. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni.
Uwagi
*Żurawinę można zastąpić rodzynkami, orzechami albo zupełnie pominąć.
**Jeśli ciasto nie stężeje wystarczająco, ciastka mogą się rozlać.
 

Polecam:

 

 


 

 


Jeśli masz pilną uwagę odnośnie przepisu pisz na info@zielonysrodek.pl. Postaram sie odpisać jak najszybciej!
Chętnie zobaczę moje przepisy w Twoim wykonaniu! Oznacz mnie @zielonysrodek i otaguj zdjęcie #zielonysrodek na instagramie. I pamiętaj o tym, że nie zobaczę zdjęcia, jeśli profil jest prywatny. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

31 Odpowiedzi

  1. Superb, what a weblog it is! This web site gives useful information to us, keep it up.

  2. Zaraz będę je piekła po raz trzeci bo są cudowne 🙂 Wczorajsza porcja rozeszła się tempie ekspresowym 🙂 dodałam oprócz żurawiny orzechy laskowe. Zastanawiam się czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego ? Sama nie zaryzykowałam bo kucharka ze mnie marna 😉

    • Ania | zielonysrodek.pl

      :)) ekstra!! a z olejem można spróbować, tylko może troche jego ilość zmniejszyć albo dodać trochę wiórek kokosowych 😊 w sumie mogę spróbować niedługo, to powiem, jak się udało!

      • Super 🙂 może w tym czasie spróbuję sama zrobić z tą modyfikacją. Właśnie upiekłam takie tradycyjne z mąki ale z innego przepisu i nie mają najmniejszych szans z Twoimi ciastkami 🙂 Pozdrawiam.

        • Ania | zielonysrodek.pl

          pare dni temu już zaczęłam je nawet robić, ale miałam za mało oleju, więc dałam też troche masła, dałam też wiórek (coby było bardziej kokosowo) i dużo skórki z cytryny. wyszły zupełnie inne (ale chociażby ciasto było mniej mokre- ze względu na kokosa) ale i tak pycha. szczególnie ten dodatek cytryny mi się podobał 😉 dziś spróbuję zrobić z samym kokosowym 😊

  3. Właśnie trafiłam na Pani bloga…. O mamuniu. Już wiem co będę robić cały wieczór…. Wertować Zielony Środek! 😃 Biorę się za ciastka! 😊

  4. Kamila Rzechtalska

    piekłam dzisiaj i wyszły pyszne, tylko podczas wyjmowania gorących z blaszki strasznie się kruszyły. Czy tak ma być?

  5. Najlepsze ciasteczka na świecie! Od dwóch tygodni piekę je regularnie i zabieram codziennie do pracy. Moja córka zabiera je na półkolonie i wszyscy się zajadają. Dziękuję za rewelacyjny przepis!

  6. Ciasteczka są rewelacyjne i na pewno będę je robić często 🙂

  7. […] 5. ciasteczka owsiane z żurawiną bez mąki […]

  8. czy zamiast mielonych płatków owsianych można użyć błyskawicznych?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      nie próbowałam, można spróbować, powinno dać radę, tylko będą to inne ciasteczka:) i nie wiem czy nie będą się rozsypywać.

  9. swietny przepis rewelacja!!!

  10. wersja *ujowej pani domu: płatków nie mieliłam bo mi się nie chciało, dodałam orkiszowych bo zabrakło mi owsianych. Miodu dałam „na oko” 2 łyżki, cynamonu sypnęlam spoooooro bo uwielbiam. Dodałam jajko, tak na wszelki wypadek i sok z połowy cytryny bo już sie sporo wyczekała w lodówce. Etap lodówki troche mi się przedłużył, bo zapomniałam… potem na szybko kleiłam i rozpłaszczałam kulki ciapy. Z piekarnika wyciągnęłam jak po chacie rozniósł się ten zapach.. achhhhh… Teraz sie pilnuję, żeby nie zjeśc wszystkich na raz.
    Kobieto! NIGDY nie jadłam tak pysznych ciasteczek!
    Następna wersja z „tego co zostalo po świętach” czyli płatki orkiszowe (troche podmielone) +skórki cytrynowo-pomarańczowe+ imbir. I oczywiście w ilości bardziej „hurtowej” 😀

    • Ania | zielonysrodek.pl

      dzięki za komentarz, bo trochę się uśmiałam. cieszę się, że mimo fristajlu wyszły tak dobrze;)

  11. pyszne ciasteczka, a w dodatku jakie proste w przygotowaniu! dzięki za przepis

  12. robiłam już 3 razy. są przepyszne. dziękuję za świetny przepis;)

  13. Też lubię dodawać do różnych wypieków płatki owsiane, są niezastąpione 🙂 Ciasteczka wyglądają cudownie 🙂

Zostaw Komentarz

Oceń (po zrobieniu):