ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą
bezglutenowe, ciastka, na słodko, przepis, wegańskie

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą bez mąki

3 komentarze

Ciastka nie dość, że mocno czekoladowe, to z białą czekoladą, chrupiącymi orzechami i na dodatek bez mąki! Czy naprawdę muszę mówić więcej? Są mięciutkie, ciągnące, choć delikatnie chrupiące z zewnątrz.

Przejdź prosto do przepisu

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

U góry widać wszystkie składniki poza białkiem i cukrem i gdyby się postarać, można mieć ciastka na stole w 20 minut. I zjeść wszystkie na ciepło. MMMmmmm.

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

Dziś już zjadłam 3!! Wczoraj 4. Na szczęście (i niestety) już się skończyły. Chyba nie mogę ich robić za często, bo sama zmienię się w czekoladowe ciasteczko.

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

A tak wyglądają w środku:

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą

ciastka czekoladowe z orzechami i biała czekoladą
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 białka o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka orzechów (np. 40g płatków migdałów, 40g nerkowców, 20g pekanów)
  • ½ szklanki (50g) kakao
  • 100g białej czekolady
  • 1¼ szklanki (140g) cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
  2. Białka ubijać na pianę, dodawać stopniowo cukier puder i sól, aż do uzyskania gęstej, błyszczącej, ciągnącej masy
  3. Pokroić orzechy i ewentualnie uprażyć na patelni. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
  4. Do białka z cukrem dodawać kakao, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy i pokrojoną czekoladę.
  5. Masę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczając. Mi wyszło 9 ciastek.
  6. Piec przez ok. 12-14 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać kilka minut do stwardnienia ciastek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (Jakby ciastka nie chciały się łatwo odklejać, podważyć cienką łopatką).
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Porady
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują jedynie w niektórych zbożach. Oznacza to więc, że znajduje się on w pieczywie,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. A jak i ile można przechowywać ciasteczka jakbym chciała zrobić większą porcję ?

  2. Zrobiłam ciastka czekoladowe. Zamiast białej czekolady dodałam ciemnej i dodałam 70 % porcji cukru. Wyszły po prostu rewelacyjne. Przepis prosty, szybki, doskonały 🙂
    Dziękuję za recepturę
    Czekoladowe pozdrowienia ! 🙂

    • Zielony Środek

      dziękuje Jagoda za komentarz;)) bardzo mnie cieszy, że ciasteczka tak dobrze wyszły. pozdrawiam serdecznie!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):