placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!
bezglutenowe, na słodko, placki i kotleciki, przepis, śniadania, wegetariańskie

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

19 komentarzy

Idzie weekend, a wraz z nim pytanie: co by tu zjeść na śniadanie? Rym zamierzony nie był, ale już nie będę poprawiać, skupię się za to na odpowiedzi : placuszki migdałowe oczywiście! Jak ktoś tu czasem zagląda, wie, że jestem ogromną fanką wszelkich placków. Zazwyczaj robię je z bananem i płatkami owsianymi np. takie albo takie, ale żeby nie było nudno, nadszedł czas na małą odmianę!

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Składniki podstawowe to: jajka, jogurt naturalny, patki owsiane i migdały! Dodatkowo jest trochę sody i soku z cytryny.

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Ale najważniejszym składnikiem są oczywiście migdały. A dlaczego? Już mówię:

  • Są pyszne.
  • Idealnie zastępują mąkę w ciastach, muffinach i plackach!
  • Są super zdrowe! Zawierają dużo dobrego tłuszczu, białka, błonnika. Witaminy, minerały.
  • Obniżają ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu, koją nerwy….

Więcej o prozdrowotnych właściwościach migdałów możesz poczytać tutaj.

Oczywiście jest też stosunkowo dużo jajek, ale mam nadzieję, że stwierdzenie: jajka są prawdopodobnie najzdrowszym pokarmem na świecie, jest dla wszystkich oczywiste! Jeśli nie, proszę poczytać tutaj.

placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe! placuszki migdałowe- lekkie, pyszne i zdrowe!

Kilka wskazówek, jak zrobić okrągłe, równe i wyrośnięte placki:

    • patelnia musi być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby palić ciasto,
    • ciasto nie może być za gęste,
    • ciasto najłatwiej nałożyć łyżką do lodów: dzięki temu równomiernie się rozlewa na kształt koła,
    • odwrócić, zanim góra się zetnie,
    • nie przepiekać, bo opadną,
  • i najważniejsze: dużo ćwiczyć !

na 1 porcję:

30g płatków

30 g migdałów (można je najpierw uprażyć)

1 jajko

pół małego jogurtu (75g)

1/4 łyzeczki sody

.Wszystkie składniki dokładnie zblendować, odstawić na 10 minut, zblendować jeszcze raz. Piec na rozgrzanej patelni, po ok. 1 minuty z każdej strony, odwrócić jak na powierzchni pojawią się bąbelki, zanim zetnie się góra.

Podawać z masłem, syropem klonowym i owocami, albo wg uznania.

Tutaj znajdziesz moje przepisy na placki bananowe:

(kliknij w link poniżej)

najprostsze placki bananowe | pancakes owsiane z bananem | pieczone placki bananowe z masłem orzechowym

Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Porady
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują jedynie w niektórych zbożach. Oznacza to więc, że znajduje się on w pieczywie,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

19 komentarzy

  1. Zrobiłam z migdałów, które zostały po robieniu mleka. Dzieciom smakowały 🙂

  2. Robilam placuszki wczoraj, zgodnie z przepisem moczylam przez noc ale nie dodalam sody. Wyszly przepyszne!!! Nie wierzylam ze moj mikser da rade zrobic fajna mase z calych migdalow ale udaly sie idealnie ???? super przepis. Polecam

  3. Witam! Czy mozna użyć mąki migdalowej?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      tak! ale pewnie mąka z blanszowanych, to można część zastąpić płatkami owsianymi: w uwagach znajdziesz proporcje:)

  4. Agnieszka

    Zastanawiam sie nad zastosowaniem mleka kokosowego zamiast jogurtu, czy próbowałaś może ?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      tego konkretnie przepisu nie, ale powinno być ok, pod warunkiem, że ciasto nie będzie za rzadkie. więc może na początek dałaby troch mniej niż 100ml. tylko nie zapomnieć o cytrynie, jeśli używana jest soda!

  5. Pingback: Przegląd Tygodnia #18 - Rabarbarowo

  6. Moje Bistro

    Genialne, bo bez mąki. Udaję chojraka z ciastami, ale serio, takie śniadanie dużo bardzie satysfakcjonuje.

  7. Migdały w całości czy płatki?

  8. Uwielbiam! Placuszki kocham całym sercem <3 A takie migdałowe to już w ogóle mogłabym jeść bez opamiętania 😉

  9. Paulina Urbańczyk

    Placuszki idealne ! Wszystkie tej samej wielkości, o tym samym kształcie. Mi nigdy nie wychodzą takie piękne 🙁

    • Ania | zielonysrodek.pl

      ciasto nakładam łyżką do lodów;) zawsze ta sama ilosc i nalane w jednym punkcie równo się rozlewa w każdym kierunku. ale łyżką też da radę, tylko trzeba je robić często i dużo ćwiczyć ! powodzenia 😉

  10. Jak ona gotuje

    To coś dla mnie – uwielbiam migdały!

  11. kasia koczwara

    Placuszki wszelakie kochamy bardzo!
    I podoba mi się zastępstwo maki – trzeba będzie wypróbować!
    🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*