chilli mielone
bezglutenowe, dania główne, na słono, przepis

chili con carne

0 komentarzy

Dnia 30/11/2015 napisałam „Idea chili con carne zawsze do mnie przemawiała, jednak jeden mały szczegół powodował, że nie byłam jego wielką fanką: nie lubię mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Dlatego nie lubię też bolognese.”

I proszę, kilka lat minęło, i robię je kilka razy w miesiącu i serio uwielbiam. Bolognese też polubiłam, choć nie tak bardzo jak to pierwsze. No co zrobić, jestem człowiekiem i ciągle zmieniam upodobania. Plus robię się coraz bardziej leniwa w kwestii gotowania?

A czemu tak lubię chili con carne? Poza tym, że jest pyszne, jest proste do zrobienia, to zazwyczaj mam wszystkie składniki pod ręką. Dodatkowo świetnie się mrozi i można jeść zarówno z ryżem jak i w tortilli. Albo w formie quesadillas!

przejdź prosto do przepisu

Składniki:

350g mięsa mielonego (wołowego)

1 puszka pomidorów

1 puszka czerwonej fasoli

1 cebula, pokrojona w kostkę

1 papryka, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, posiekane

1 duża łyżeczka kuminu, łyżeczka tymianku, pół łyżeczki pieprzu cayenne lub 1-2 papryczki chili (w zależności od upodobania i ostrości), trochę soli do smaku

dodatki: ryż, śmietana, awokado, kolendra

Sposób:

Cebulę  podsmażyć na średnim ogniu z papryką i czosnkiem, aż wszystko zmięknie i się zarumieni.

Dodać przyprawy oraz mięso i mieszać, aż mięso się podsmaży.

Dodać fasolę oraz pomidory i gotować na małym ogniu z pół godziny.  Pomidory jeśli w całości, pokroić.

Doprawić solą i ewentualnie podostrzyć.

Podawać z ryżem, śmietaną, ew. z awokado i kolendrą. Lub zawinięte w tortilli.

A gdyby ktoś miał ochotę na wersję bezmięsna zapraszam tutaj po przepis na chili sin carne.

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*