Bakłażan faszerowany dorszem i suszonymi pomidorami

Mam wrażenie, że dopiero co zaczęła się wiosna, a zaraz będzie lato i najdłuższy dzień w roku. Trochę żałuję, że nie będzie mnie w Gdyni, bo na Cudawiankach będzie zarówno tata Waglewski, jak i jego synowie. No ale w Nicei mamy święto muzyki i w całym mieście będą odbywać się małe koncerty z kulminacją przy plaży. Niestety jest to raczej taki spęd i żadnych fajnych wykonawców nie będzie, no chyba że ktoś lubi Conchitę Wurst.

Przejdź prosto do przepisu

bakłażan faszerowany dorszem i suszonymi pomidorami

Ale może przejdę do bakłażanów. Oprócz pomidorów, żadne warzywo nie kojarzy mi się tak mocno z latem. Bakłażan z grilla, pieczony z pomidorami czy w minestrone z dużą ilością bazylii. Lubię go za jego fajną konsystencję i delikatny smak, którym można manipulować. W połączeniu z dorszem i suszonymi pomidorami smakuje wyśmienicie.

bakłażan faszerowany dorszem i suszonymi pomidorami

Danie jest proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Można pominąć też krok z soleniem bakłażana, ale ja lubię jak puści on trochę wody.

bakłażan faszerowany dorszem i suszonymi pomidorami

 

bakłażan faszerowany dorszem i suszonymi pomidorami
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 3 małe bakłażany lub 2 większe
  • 350g filetu z dorsza
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 mała cebulka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • garść pietruszki
  • garść bazylii
  • trochę parmezanu do posypania
  • sok z cytryny
  • sól
Przygotowanie
  1. Bakłażany umyć, przekroić na pół i posypać dużą ilością soli. Odstawić na co najmniej pół godziny, żeby puściły wodę. Następnie dobrze je opłukać i osuszyć. W miąższu zrobić nacięcia, uważać przy tym, żeby nie rozciąć skóry. Natrzeć oliwą z oliwek. Piec w 190C przez ok 30 min., aż bakłażan będzie miękki. Łyżką wyciągnąć miąższ, pokroić go na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć z posiekanym czosnkiem, aż zmięknie.
  3. Dorsza dobrze opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1cm. Przełożyć do miski. Dodać cebulę z czosnkiem, bakłażana, pokrojone suszone pomidory, posiekaną bazylię i pietruszkę oraz płatki chilli. Dosolić do smaku, dodać trochę soku z cytryny.
  4. Skóry bakłażanów wypełnić farszem. Posypać parmezanem i piec w 200C przez ok 12 min. Na ostatni 2 min. można włączyć funkcję grilla, żeby ser się lekko przypiekł.
  5. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić bakłażanom odpocząć z 5 min. przed jedzeniem.
CZYTAJ DALEJ  pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
Prawdziwa chałwa turecka – co ją wyróżnia?

Prawdziwa chałwa turecka – co ją wyróżnia?

słodycze
Chałwa to słodki przysmak znany w wielu krajach, ale to turecka wersja od lat uchodzi za jedną z najsmaczniejszych i...
Czytaj dalej
Cytrynian magnezu – naturalne wsparcie dla układu nerwowego i równowagi psychicznej

Cytrynian magnezu – naturalne wsparcie dla układu nerwowego i równowagi psychicznej

Porady
W codziennym biegu coraz częściej zmagamy się z przewlekłym stresem, zmęczeniem i problemami z koncentracją. Choć wielu z nas sięga...
Czytaj dalej
Dlaczego restrykcyjne diety nie są tego warte i jak wybierać zdrowe odżywianie?

Dlaczego restrykcyjne diety nie są tego warte i jak wybierać zdrowe odżywianie?

Porady
Chudnięcie jest procesem, który musi trochę trwać, dlatego osoby niecierpliwe często decydują się na katorżnicze diety czy głodówki. Ekspresowo zrzucają...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):