Ciasto francuskie z łososiem i serkiem śmietankowym

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak połączyć w jednym daniu elegancję kuchni francuskiej z wyjątkowym smakiem łososia i kremowością serka śmietankowego Almette? Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Ciasto francuskie z łososiem i serkiem śmietankowym Almette, to danie, które z pewnością zachwyci Waszych gości i dodatkowo oczaruje Wasze kubki smakowe. Nie tylko prezentuje się wykwintnie, ale również jest niesamowicie smaczne. To doskonała opcja na specjalne okazje!

Ciasto francuskie z łososiem i serkiem śmietankowym Almette – składniki

Na 6 porcji:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 250 g)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 150 g serka śmietankowego Almette
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • Sól i pieprz do smaku

Alternatywy:

  • Zamiast serka śmietankowego Almette można użyć innego serka śmietankowego lub mascarpone.
  • Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać kilka kropel cytryny.

Ciasto francuskie z łososiem i serkiem śmietankowym Almette – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie ciasta: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto francuskie na grubość około 5 mm i pokrój na 6 równych prostokątów.
  2. Farsz: W miseczce wymieszaj ser śmietankowy Almette z koperkiem, solą i pieprzem. Dodaj pokrojonego w cienkie paski łososia.
  3. Nakładanie farszu: Na środku każdego kawałka ciasta nałóż porcję farszu z łososiem i serkiem śmietankowym Almette.
  4. Zawijanie ciasta: Złóż brzegi ciasta do środka, tak aby farsz był całkowicie zakryty. Następnie zlep brzegi.
  5. Smaczenie jajkiem: Rozbij jajko i roztrzep. Posmaruj nim ciasto francuskie z łososiem i serkiem śmietankowym.
  6. Pieczenie: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto zyska złoty kolor.
  7. Podawanie: Podawaj ciepłe, najlepiej z lekką sałatką lub ulubionym dipem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *