Dlaczego miód się nie psuje? Czy miód może się zepsuć?

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że miód jest jednym z najbardziej zdrowych produktów spożywczych. Zawarte w nim składniki sprawiają, że ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że miód należy również do jednych z najtrwalszych produktów i praktycznie nie ulega zepsuciu. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym artykule.

Czym jest miód?

Zacznijmy od wyjaśnienia czym właściwie jest miód. Mówiąc najprościej jest to naturalny słodki płyn produkowany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów. Nektar ten jest oddzielany od wody oraz częściowo trawiony przez pszczoły za pomocą enzymów. Miód przechowywany jest w woskowych plastrach w ulu, gdzie dojrzewa i przechodzi proces fermentacji. Wskutek tego staje się się nie tylko pyszny, ale również pełen składników odżywczych. Miód jest bogatym źródłem cukrów, głównie glukozy i fruktozy, co nadaje mu słodki smak. Miód zawiera także różne substancje odżywcze, takie jak witaminy, minerały, aminokwasy oraz przeciwutleniacze. Skład miodu może się różnić w zależności od źródła nektaru, a dokładniej kwiatów, z których pochodzi co sprawia, że różni się nieco swoim smakiem czy konsystencją. Niemniej jednak stanowi jeden z najstarszych i najbardziej cenionych produktów spożywczych w historii ludzkości. Właśnie to sprawia, że wiemy iż miód jest niezwykle trwałym produktem, który praktycznie się nie psuje. Słoje i beczki z miodem w dobrym stanie udało się bowiem znaleźć chociażby w starożytnych grobowcach.

Dlaczego miód praktycznie się nie psuje?

Wiemy już, że miód jest produktem trwałym, który praktycznie się nie psuje. Dlaczego jednak tak się dzieje? Przecież w jego składzie znajdujemy przede wszystkim cukry proste, które są doskonałym, łatwo przyswajalnym pokarmem dla drobnoustrojów i grzybów. Mimo to, miód jest odporny na ich działanie. Wynika to przede wszystkim z niskiej zawartości wody w miodzie. W większości gatunków nie przekracza on 18 procent. Drobnoustroje tymczasem, jak każde inne organizmy żywe potrzebują wody aby przetrwać. To jednak nie wszystko. Enzymy trawienne pszczół zawierają kwasy, które przeciwdziałają psuciu się tego produktu. To jednak nie wszystko. Miód zawiera naturalne substancje przeciwbakteryjne takie jak związki fenolowe czy nadtlenek wodoru, które działają przeciwbakteryjnie i skutecznie eliminują wszystkie drobnoustroje. To właśnie dlatego możemy odnieść wrażenie, że miód jest produktem, który się nie psuje. Nie jest to jednak do końca prawdą. Nieodpowiednie przechowywanie miodu może mu bowiem zaszkodzić.

CZYTAJ DALEJ  Jakie korzyści przynosi saturator w kuchni?

Co może uczynić miód mniej trwałym?

Mimo tego, że miód jest produktem, który się nie psuje może zdarzyć się tak, że zakupiony przez nas produkt okaże się niezdatny do spożycia. Dzieje się tak przede wszystkim w sytuacji gdy miód zawiera dodatkowe, często syntetyczne dodatki, które pozbawiają go jego właściwości. Dlatego też warto wybierać produkty sprawdzonych producentów takich jak https://naszapszczolka.pl/.
Ponadto musimy pamiętać, żeby chronić miód przed działaniem wilgoci. Woda, która znajdzie się w słoiku z miodem może sprawić, że drobnoustroje będą miały korzystniejsze warunki do rozwoju. Miodom nie sprzyja także wysoka temperatura. Przede wszystkim przyspiesza ona proces krystalizacji miodu, który jest zjawiskiem naturalny. Niemniej jednak zbyt wysoka temperatura może zmienić skład chemiczny miodu, co wpłynie na jego smak i właściwości, nierzadko w sposób niekorzystny.
Mówiąc o tym, co może zaszkodzić miodom nie sposób nie wspomnieć także o świetle słonecznym. Miód jest produktem bardzo wrażliwym na działanie światła UV, które może zniszczyć jego składniki odżywcze i aromat. Dlatego też zaleca się przechowywanie miodu w miejscu zaciemnionym.

Podsumowując, miód jest jednym z najbardziej trwałych i odpornych na zepsucie produktów spożywczych. Nie oznacza to jednak, że nie może on stracić swoich walorów smakowych oraz cennych właściwości. Dlatego też, mimo wszystko warto dbać o odpowiednie przechowywanie miodu, by zachował wszystkie swoje zalety.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *