Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem

Czy kiedykolwiek myśleliście o tym, aby połączyć delikatność jajek z kremowym smakiem awokado? Jeśli tak, to mamy coś wspólnego! A jeśli nie, to z pewnością przekonacie się, że to genialne połączenie. Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem to nie tylko przepyszna przekąska, ale również zdrowe, kolorowe danie, które na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach. Gotowi na kulinarną przygodę? Zaczynamy!

Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – składniki

  • 6 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

Majonez nie jest konieczny, ale jeśli lubicie, doda on kremowości naszemu farszowi. Jeśli szukacie lżejszej wersji tego dania, możecie zastąpić go jogurtem naturalnym.

Jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem – przepis krok po kroku

  1. Jajka ugotujcie na twardo, następnie obierzcie je i przekrójcie na pół.
  2. Żółtka wyjmijcie ostrożnie i przełóżcie do miski.
  3. Awokado obierzcie, usuńcie pestkę i miąższ zgniećcie widelcem.
  4. Do miski z żółtkami dodajcie rozgniecione awokado, sok z cytryny, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Jeśli używacie, dodajcie też majonez. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Uzyskaną masą napełnijcie białka jaj.
  6. Gotowe jajka faszerowane awokado i szczypiorkiem podawajcie na zielonej sałacie.
  7. Podawajcie na zimno jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.
Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Hurtownia opakowań – jak wybrać najlepszą? Kompletny poradnik dla firm z różnych branż

Porady
W świecie, w którym szybkość dostaw, estetyka produktu i bezpieczeństwo transportu decydują o przewadze konkurencyjnej, wybór odpowiedniej hurtowni opakowań staje...
Czytaj dalej
Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

Czy płatki owsiane można jeść codziennie?

inne
Płatki owsiane od lat cieszą się ogromną popularnością jako smaczny, sycący i łatwo dostępny element codziennej diety. Są chętnie wybierane...
Czytaj dalej
Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Produkty regionalne jako podstawa zdrowej kuchni – powidła i przeciery owocowe ze Spiżarni Hrabiny

Porady
Najzdrowsza kuchnia to ta, która wyrasta z natury, tradycji i lokalnych receptur. Właśnie dlatego coraz więcej osób świadomie sięga po...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *