Dzisiaj pokażę Wam, jak zatrzymać w słoiku smak lata i przygotować kompot z winogron na zimę. To doskonały sposób, aby cieszyć się ulubionymi owocami niezależnie od pory roku. Wiem, że nie mogę Was przenieść w czasie do letnich dni, ale mogę przynajmniej pomóc Wam przypomnieć sobie ich smak. Przygotujcie słoiki, bo zaczynamy!
Kompot z winogron na zimę – składniki
Na około 3 litry kompotu potrzebujesz:
- 1 kg winogron
- 1 l wody
- 300 g cukru
- Sok z 1 cytryny
Alternatywy:
- Zamiast cukru, możesz użyć miodu dla naturalnego i bogatego smaku.
- Jeżeli preferujecie intensywny smak, dodajcie kilka goździków czy cynamonu.
- Jeżeli macie w domu słoiki o różnych wielkościach, ilość składników odpowiednio dostosujcie.
Kompot z winogron na zimę – przepis krok po kroku
- Przygotowanie winogron: Winogrona umyj, usuń szypułki, a następnie przełóż do słoików.
- Przygotowanie syropu: W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny.
- Zalewanie winogron: Gorącym syropem zalej winogrona w słoikach, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry.
- Sterylizacja: Słoiki zamknij i umieść w garnku z ciepłą wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem, aby zapewnić dodatkową hermetyczność.
- Przechowywanie: Po ostygnięciu, przechowuj słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
