Lubicie sałatki na obiad? Ja bardzo! Jest szybko, kolorowo i pysznie. Szczególnie latem, gdy można dodać świeżych owoców. Mój numer jeden to zdecydowanie truskawki, ale maliny też sprawdzają się wyjątkowo dobrze, np. w takiej, której bazę stanowi kurczak balsamiczny.


Kurczak balsamiczny już sam w sobie jest pyszny: słodkawy i soczysty. Dodać do niego kremowe awokado, kwaskowatych maliny i delikatnie słonej fety i mamy wspaniałą, pożywną sałatkę.
Słowo 'pożywna’ jest tu bardzo istotne, bo co by nie było, ma to być obiad.
Jak zrobić różę z awokado?
Awokado, gdy tylko nadarzy się okazja, zamieniam w różę! Jest to super proste, a tak efektowne! Dokładna instruckja tutaj.
Kilka uwag:
- awokado musi być dojrzałe, dość miękkie, ale wciąż jędrne.
- awokado wyciągam ze skóry łyżką, nie bawię się w jego obieranie.
- jak się za bardzo przykleja, można posmarować deskę/nóż oliwą.
- na koniec „płatki” rozchylam, żeby róża ładniej wyglądała.
kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta w formie pysznej sałatki
2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 2 małe piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- miks sałat lub szpinak
- maliny
- kawałek fety
- dojrzałe awokado
- kilka zielonych cebulek (jasna część) lub kawałek cebuli (np. czerwonej)
- oliwa z oliwek, masło
Przygotowanie
- Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości polędwiczek. Wymieszać z octem, miodem, odrobiną soli i odstawić na 30 minut (nie do lodówki).
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię, dodać łyżkę masła i smażyć kurczaka po kilka minut z każdej strony (aż będzie prawie zrobiony). Nie zbyt tłoczno, bo kurczak się nie przypiecze i puści soki. Zmniejszyć ogień, dodać pozostałą marynatę, piec kolejne kilka minut w połowie przewracając kurczaka, aż sos się trochę zredukuje.
- Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką (lub obrać awokado). Zrobić z niego różę (instrukcja powyżej) lub pokroić na kawałki.
- Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka, maliny, awokado, posypać pokruszoną fetą i pokrojoną cebulką. Polać oliwą i opcjonalnie pokropić cytryną.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Kolejny świetny przepis! To takie proste (i o to chodzi) i takie pyszne! Awokado mi nie wychodzi więc wrzuciłam pokrojone. Następny przepis trafia do przepiśnika.
dzięki Karolina! a te różyczki to nic trudnego, wystarczy odpowiednio dojrzałe awokado. ale zdecydowanie nie jest niezbędne. ja na co dzień nie robię hihi
pysznie, zdrowo, kolorowo! idealny pomysł na obiad 🙂
dokładnie!
Ale zacna sałatka, super! A te zwijane awokado rewelacja, muszę kiedyś takie wykorzystać 😀
tak, awokado rządzi:D już nie umiem go jeść normalnie !